A Pethe Ferenc téri munkálatokról kérdeztük a lakosságot – a többség elégedett a fejlesztésekkel

Hírek
Közzétéve:

Befejeződtek a Pethe Ferenc téri munkálatok: a “Kaszásdűlő utca – Szérűskert utca menti közterületek közösségi célú fejlesztése” elnevezésű projekt kivitelezése 2022. május és 2023. július között zajlott – a TÉR_KÖZ városrehabilitációs pályázat keretében.

A Pethe Ferenc téren zajló változások sok lakót érzékenyen érintettek, annak ellenére, hogy a terveket a többség ismerte. Önkormányzatunknak kiemelten fontos, hogy megadja a lehetőséget minden kaszásdűlőinek a tartószerkezettel és a fejlesztésekkel kapcsolatos véleménynyilvánításra. A lakossági problémák orvoslása és a megoldások feltérképezése okán megkérdeztük az ott élőket a változásokról. Az eredményeket összegeztük: kiszűrve az érvénytelen szavazatokat összesen 808 fő adott be értékelhető véleményt – azaz a szavazásra jogosultak több, mint 16 százaléka.

A véleménynyilvánító szavazást lezártuk, a beérkezett információk alapján összességében a többség elégedett a beruházással és hasznosnak látja a Pethe Ferenc téri városfejlesztési munkálatokat.

A kérdések között szerepelt a fejlesztés során életbe léptetett forgalomcsillapító beavatkozás hatása is. A megkérdezettek többsége azt érzékelte, hogy csökkent az átmenő forgalom nagysága. A Kaszásdűlő utca és a Szérűskert utca kereszteződését lezárva láthatóan csökkent a tér közelében lévő autósforgalom. (Ezt a városfejlesztő mérései is igazolták)

A lakosság körében a napvitorla tartóoszlopai körül voltak a legnagyobb viták. A negatív megszólalások mellett – a véleménynyilvánító szavazásból leszűrve – a többség úgy látja, hogy maradjon a napvitorla, azonban kisebb változtatások szükségesek ahhoz, hogy szebb látványt nyújtson a szerkezet. A többség úgy gondolja, hogy legyen más színűre festve, de akadtak olyanok is, akik szerint növénnyel kellene befuttatni őket. Fontos tudni, hogy napvitorlák olyan helyen adnak továbbra is árnyékot, ahol nyáron akár 60 fokos hőség is lehet, ám a föld alatti közművek miatt fákat ide nem lehetne ültetni.

A lakók legfontosabb fejlesztési eredménynek összességében azt tartják, hogy új sportolási lehetőségek jöttek létre, valamint kialakultak a közösségi pihenőterületek.

Bízunk benne, hogy a fejlesztések hasznosságát és szépségeit előbb utóbb mindenki felismeri.

 

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság