Áldozatsegítő program: zártkörű szakmai egyeztetés, közös gondolkodás

Hírek Aktuális ügyek
Közzétéve:

A találkozó célja az volt, hogy a rendszer szereplői közelebbről is megismerjék egymást, egyeztessenek a legfontosabb tennivalókkal és feladatokkal kapcsolatban, valamint lefektessék egy hosszú távú hatékony együttműködés alapjait.

 

Októberben indult áldozatsegítő programunk keretében zártkörű szakmai egyeztetésre, közös gondolkodásra hívtuk a harmadik kerületi rendvédelmi dolgozók, igazságügyi, egészségügyi és szociális intézmények és a védőnői szolgálat vezetőit, valamint a gyermekvédelmi jelzőrendszer, az áldozatvédelem és -segítés kerületi szereplőit, továbbá együttműködő partnereinket, a NANE és a Patent Egyesület képviselőit.

A találkozót Turgonyi Dániel alpolgármester, a program vezetője nyitotta meg, majd Busi Zoltán, az Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztatási Központ intézményvezetője, szociálpolitikai és gyermekvédelmi szakértő köszöntötte a résztvevőket, majd moderálta az eseményt.

Az alpolgármester kiemelte: az önkormányzatnak van feladata és felelőssége az áldozatsegítésben, mint mondta, meg kívánjuk teremteni azokat a platformokat, amelyek a szakmai munka eredményesebbé tételét elősegíthetik, és koordináló, szervező feladatokat is ellátunk. Az áldozatok támogatása és az áldozatokkal foglalkozó szakmai szereplők képzése, segítése is vállalása a programnak.

A hagyományteremtő szándékkal útjára indított közös beszélgetés célja az volt, hogy a rendszer szereplői személyesen is megismerjék egymást. Tisztázzák és gondolják újra a szakmai együttműködés kereteit, ismerjék meg jobban egymás munkáját, feladatait, emeljék ki, ami a közös munkában jól működik és értékes, valamint vitassák meg, hol lenne szükség szorosabb együttműködésre, hatékonyabb problémamegoldásra az áldozatsegítésben.

A nyitóalkalom célja volt az is, hogy a fogalmi kereteket tisztázzák a résztvevők (például melyik terület képviselői mit értenek veszélyeztetettség, elhanyagolás vagy bántalmazás alatt), és rámutassanak, hogy a rendszer hatékonyabbá tételéhez ki milyen lépéseket tartana szükségesnek. Míg a saját szakterületének szabáyozóival, rendeleteivel, előírásaival mindenki tisztában van, a kapcsolódó területek irányelveivel kevésbé, mutatott rá Busi Zoltán – a találkozó ebben is segíteni kívánta a résztvevőket.

Szó esett egyebek mellett az eltérő módszertanokról és definíciókról, arról, hogy a társadalom mennyire elfogadó a bántalmazó magatartással, és ez hogyan hat a szakmai munkára, vagy hogy egy-egy eljárás megindítása a probléma megoldását tekintve miért csak a jéghegy csúcsa. Arról is hosszasan beszéltek a résztvevők, mennyire vakfolt az érzelmi bántalmazás a hazai esetkezelésben, és hogyan lehetne a jelenlegi szabályozatlanságot, a rendszer tehetetlenségét e téren az áldozatok hatékony támogatására cserélni. A bántalmazás természetéről, a bizonyíthatóság nehézségeiről, a zaklatásról vagy a pszichológiai segítségnyújtás korlátairól is nagyon hasznos szakmai tapasztalatokat és ismereteket osztottak meg egymással a résztvevők.

Turgonyi Dániel és Busi Zoltán is sikeresnek, eredményesnek értékelte a találkozót, és továbbiak szervezéséről biztosította a jelenlévőket.

Minden meghívott vendégünknek köszönjük a részvételt. Köszönjük továbbá, hogy tudásukkal és tapasztalataikkal segítik a programot, és partnereink abban, hogy a harmadik kerületi áldozatsegítés hatékonyabb legyen.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Áldozatsegítő Programjáról ITT tájékozódhatnak bővebben.

Bántalmazást megélt nők számára indított csoportunkba ITT tudnak jelentkezni.  

 

Turgonyi Dániel alpolgármester

Busi Zoltán, áldozatsegítés, szakmai egyeztetés

Busi Zoltán

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság