Áldozatsegítő program: zártkörű szakmai egyeztetés, közös gondolkodás

Hírek Aktuális ügyek
Közzétéve:

A találkozó célja az volt, hogy a rendszer szereplői közelebbről is megismerjék egymást, egyeztessenek a legfontosabb tennivalókkal és feladatokkal kapcsolatban, valamint lefektessék egy hosszú távú hatékony együttműködés alapjait.

 

Októberben indult áldozatsegítő programunk keretében zártkörű szakmai egyeztetésre, közös gondolkodásra hívtuk a harmadik kerületi rendvédelmi dolgozók, igazságügyi, egészségügyi és szociális intézmények és a védőnői szolgálat vezetőit, valamint a gyermekvédelmi jelzőrendszer, az áldozatvédelem és -segítés kerületi szereplőit, továbbá együttműködő partnereinket, a NANE és a Patent Egyesület képviselőit.

A találkozót Turgonyi Dániel alpolgármester, a program vezetője nyitotta meg, majd Busi Zoltán, az Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztatási Központ intézményvezetője, szociálpolitikai és gyermekvédelmi szakértő köszöntötte a résztvevőket, majd moderálta az eseményt.

Az alpolgármester kiemelte: az önkormányzatnak van feladata és felelőssége az áldozatsegítésben, mint mondta, meg kívánjuk teremteni azokat a platformokat, amelyek a szakmai munka eredményesebbé tételét elősegíthetik, és koordináló, szervező feladatokat is ellátunk. Az áldozatok támogatása és az áldozatokkal foglalkozó szakmai szereplők képzése, segítése is vállalása a programnak.

A hagyományteremtő szándékkal útjára indított közös beszélgetés célja az volt, hogy a rendszer szereplői személyesen is megismerjék egymást. Tisztázzák és gondolják újra a szakmai együttműködés kereteit, ismerjék meg jobban egymás munkáját, feladatait, emeljék ki, ami a közös munkában jól működik és értékes, valamint vitassák meg, hol lenne szükség szorosabb együttműködésre, hatékonyabb problémamegoldásra az áldozatsegítésben.

A nyitóalkalom célja volt az is, hogy a fogalmi kereteket tisztázzák a résztvevők (például melyik terület képviselői mit értenek veszélyeztetettség, elhanyagolás vagy bántalmazás alatt), és rámutassanak, hogy a rendszer hatékonyabbá tételéhez ki milyen lépéseket tartana szükségesnek. Míg a saját szakterületének szabáyozóival, rendeleteivel, előírásaival mindenki tisztában van, a kapcsolódó területek irányelveivel kevésbé, mutatott rá Busi Zoltán – a találkozó ebben is segíteni kívánta a résztvevőket.

Szó esett egyebek mellett az eltérő módszertanokról és definíciókról, arról, hogy a társadalom mennyire elfogadó a bántalmazó magatartással, és ez hogyan hat a szakmai munkára, vagy hogy egy-egy eljárás megindítása a probléma megoldását tekintve miért csak a jéghegy csúcsa. Arról is hosszasan beszéltek a résztvevők, mennyire vakfolt az érzelmi bántalmazás a hazai esetkezelésben, és hogyan lehetne a jelenlegi szabályozatlanságot, a rendszer tehetetlenségét e téren az áldozatok hatékony támogatására cserélni. A bántalmazás természetéről, a bizonyíthatóság nehézségeiről, a zaklatásról vagy a pszichológiai segítségnyújtás korlátairól is nagyon hasznos szakmai tapasztalatokat és ismereteket osztottak meg egymással a résztvevők.

Turgonyi Dániel és Busi Zoltán is sikeresnek, eredményesnek értékelte a találkozót, és továbbiak szervezéséről biztosította a jelenlévőket.

Minden meghívott vendégünknek köszönjük a részvételt. Köszönjük továbbá, hogy tudásukkal és tapasztalataikkal segítik a programot, és partnereink abban, hogy a harmadik kerületi áldozatsegítés hatékonyabb legyen.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Áldozatsegítő Programjáról ITT tájékozódhatnak bővebben.

A program keretén belül bántalmazást megélt nők számára indított csoportunkba ITT tudnak jelentkezni.  

 

Turgonyi Dániel alpolgármester

Busi Zoltán, áldozatsegítés, szakmai egyeztetés

Busi Zoltán

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság