Belefér? Megengedhetetlen? Magánügy? – Az erőszak ábrázolása és megítélése a médiában és a közösségi oldalakon, panelbeszélgetés

Hírek
Közzétéve:

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Áldozatsegítő Programjának harmadik panelbeszélgetését tartjuk április 25-én az Esernyősben. Az ingyenes eseményre mindenkit szeretettel várunk.

Az elmúlt években számos, párkapcsolati és családon belüli erőszakkal (továbbá szexuális zaklatással) kapcsolatos, nagyfokú médiaérdeklődésre számot tartó ügy járta be a hazai nyilvánosságot, de a különféle kommunikációs felületek napi szinten foglalkoznak hasonló esetekkel.

Persze nem mindegy, hogyan.

Honnan és hogyan jutnak tudomásunkra ezek az esetek? Mennyi információ birtokában, milyen megfogalmazás mellett, milyen illusztrációk kíséretében alkotunk véleményt ezekről az ügyekről?

Milyennek ábrázolják és mi milyennek látjuk a szereplőket? Milyen kommenteket írunk és olvasunk? Milyen viták bontakoztak ki, és milyen kérdések mentén tematizálja a hazai közvélemény ezeket az eseteket?

Április 25-i panelbeszélgetésünkön ezeket a kérdéseket járjuk körül meghívott vendégeinkkel.

Szó lesz arról, hogyan határozható meg a média felelőssége és szerepe ezeknek az eseteknek az ismertetésében (a beszámolók hatása és társadalmi befolyása, az áldozatok és az elkövetők ábrázolásának kérdései, az erőszak relativizálása és az áldozathibáztatás mechanizmusa).

Beszélgetni fogunk arról, mi mondható el a hazai híradási és kommunikációs gyakorlatról, milyen tendenciák érvényesülnek, de arról is, hogyan traumatizál a közösségi média, és hogyan merül fel a személyiségi jogok vagy a méltóság kérdése.

Átgondoljuk továbbá, mit és hogyan célszerű szabályozni, szükség van-e szemléletváltásra, és ki milyen jó gyakorlatokat ismer.

Tartsanak velünk, rendezvényünk továbbra is ingyenes, várjuk Önöket szeretettel. Meghívott vendégeinktől ezúttal is lesz lehetőség kérdezni.

Média, közösségi oldalak, nyilvánosság Az erőszak ábrázolása és megítélése itthon

panelbeszélgetés

Időpont: 2023. április 25., kedd 18.00

Helyszín: Esernyős, Szindbád Rendezvényterem (1033 Budapest, Fő tér 2.)

Az esemény a Facebookon.

Meghívott vendégek:

  • Horváth Éva pszichológus (NANE)
  • Kovács Bálint újságíró (hvg.hu), író, a Puszild meg című könyv szerzője
  • Takács Hajnal párkapcsolatierőszak-túlélő, író, újságíró, Az asszony verve és a Bántalmazottak igazsága című könyvek szerzője

Moderátor:

Turgonyi Dániel alpolgármester, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Áldozatsegítő Programjának vezetője

A korábbi alkalmak összefoglalóit itt tudják elolvasni

 

Az első panelbeszélgetést A bántalmazó kapcsolatok természete címmel tartottuk az Esernyősben február 21-én.

 

Sorozatunk második részét március 29-én tartottuk az Esernyős Galériában Művészet és erőszak – Az önkifejezés, a gyógyulás és az ábrázolás lehetőségei címmel.

 

Április 21-ig tekinthető meg Az erőszak és én című kiállítás.

Programunkról itt olvashat bővebben.

A kezdeményezést azért hívtuk életre, hogy a párkapcsolati és a családon belüli erőszak áldozatai minél gyorsabb és szakszerűbb támogatásban részesüljenek, azoknak pedig, akik az áldozatokkal kapcsolatba kerülnek, minél naprakészebb és szélesebb körű ismereteik legyenek a társadalmi problémáról, valamint a köztük lévő kommunikáció és együttműködés minél hatékonyabb és jobb legyen.

Dedikálás

A 18.00 órakor kezdődő panelbeszélgetést megelőzően, 17.00 órától programunk tanácsadója és tapasztalati szakértője, Renner Erika, valamint Mérő Vera dedikálják a Lúg című könyvet az Esernyősben, amely a Renner Erika ellen elkövetett brutális támadás történetét és következményeit dolgozza fel Mérő Vera tolmácsolásában.

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság