Centenáriumi kiállítás az óbudai Varga Imre Gyűjteményben

Hírek
Közzétéve:

Varga Imre Kossuth-díjas szobrász idén novemberben lenne százéves, a jeles évforduló alkalmából a Varga Imre Gyűjtemény jubileumi tárlattal emlékezik meg. Eddig ismeretlen, a hagyatékból származó előtanulmányok, látványtervek bemutatásával olyan közismert alkotások kerülnek új megvilágításba, mint például a Vatikáni magyar kápolna berendezése, a Dohány utcai zsinagóga udvarán álló Mártíremlékmű, az óbudai Várakozók („Esernyősök”) szoborcsoport, vagy a Károlyi Mihály-emlékmű.

Varga Imre: Bartók Béla – 1980-as évek (Varga család tulajdona)

Varga Imre a szocializmus korszakának egyik legtöbbet foglalkoztatott hivatalos művésze volt Magyarországon, több tucatnyi köztéri politikai emlékmű, történelmi személyiségek és ismert művészek portréi, valamint zsánerszobrok szobrásza.  Stílusát dekoratív modern és posztmodern stílusként határozhatjuk meg. Jellemzői az ironikus szemlélet, a klasszikus monumentalista köztéri szobrászat eszköztárának újraértelmezése. Alakjai a korábbi politikai emlékmű szobrászat figuráinak merev pózából kimozdulva gyakran hétköznapi testtartásban jelennek meg.

A gyűjtemény nagy számban tartalmazza Varga Imre köztéri szobrainak 1:1 méretű, bronzból készült másolatait (Például Derkovits, Radnóti, Móricz, Professzor, A tűnő idő) és kismintáit, valamint kisplasztika-változatait. Ez egyben a kiállítás különlegessége is, ahol a látogató közelről is megszemlélheti a köztéri elhelyezésükben nem mindig megközelíthető szobrokat.

 A jubileumirlathoz kapcsolódó programok

 • november 3., péntek, 16.00 – Varga Imre 100 – Tárlatvezetés a jubileumi kiállításon
  A részvétel ingyenes.
  Helyszín: Varga Imre Gyűjtemény, 1033, Bp. Laktanya u. 7.
 • november 4., szombat, 10.00 – 13.00 – Esernyősök – alkotónap a Varga Imre 100 című kiállításon
  Óbuda főterének sarkán négy esernyős hölgy várakozik. Vajon kik lehetnek ők? Mi járhat a fejükben? Hová mehetnek, mit csinálhatnak éppen? Varga Imre Várakozók című szoborcsoportja a Gyűjtemény közvetlen közelében a Szindbád téren található, kisméretű tervváltozata a kiállítás része. Az Esernyősökkel együtt az ősz beköltözik a kiállítótérbe, és különféle színes játékok, alkotási lehetőségek várják a látogatókat. A program korhatár nélkül ingyenes.
  Helyszín: Varga Imre Gyűjtemény, 1033, Bp. Laktanya u. 7.
 • november 4., szombat, 11.30 – Flashmob a Várakozók szoborcsoportjánál, a Szindbád téren
  Varga Imre Várakozók című szoborcsoportját a legtöbben Esernyősök címen emlegetik. A szombati alkotónap részeként az érdeklődők és az arra járók mind esernyős szobrokká válhatnak Óbuda Fő terének sarkán.
  A program korhatár nélkül ingyenes. Mindenki hozzon magával egy esernyőt!
  Helyszín: 1033, Bp. Szindbád tér
 • november 4., szombat, 16.00 – Varga Imre 100 – Tárlatvezetés a jubileumi kiállításon
  A részvétel ingyenes.                                                                                                                                   Helyszín: Varga Imre Gyűjtemény, 1033, Bp. Laktanya u. 7.

 A Varga Imre Gyűjtemény a korábban önálló, jelenleg a 2011 óta a Budapesti Történeti Múzeum tagintézményeként működő Budapest Galériához tartozik. A gyűjtemény műtárgy anyaga a Magyar Állam (Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.) tulajdona, kezelője a BTM Budapest Galéria.

Kapcsolat: info@budapestgaleria.hu

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság