Környezettudatosság innovatív és hagyományos formái Óbudán

Hírek
Közzétéve:

A zöldfelületek kerületi kiterjesztése is szerepel Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata által idén elfogadott környezetvédelmi cselekvési programjában. Tökéletesen illeszkedik ehhez a célkitűzéshez a kerület fásszárú növényzet arányának növelése, egészségi állapotának fenntartása, védelmi képességük tartós megőrzése. A fásításnak kettős funkciója van: egyrészt térképző, térelhatároló, esztétikai funkció, másrészt környezetvédelmi funkció. Ez utóbbi felelős a levegő tisztaságának megőrzéséért, illetve a szálló és lebegő por mennyiségének csökkentéséért. Mindezeken túl a faállomány képes az éghajlati szélsőségeket mérsékelni, de zaj ellen is védelmet biztosít.

A városvezetés még 2016-ban elkészíttette a kerület fakataszterét. A felmérés eredménye, hogy összesen 38877 fa és 44550 fahely van Óbuda-Békásmegyer közterületein, vagyis 5673 fahelyen nincsen élő fa, amelyet a kiszáradt fák, kivágást követően helyben maradt tuskók és burkolatban található favermek jeleznek. Kiszáradt fából 945, tuskóból 1833, üres fahelyből pedig 2895 van. A felmérést végző szakemberek 52 kiszáradt fát és 8 darab tuskót ítéltek életveszélyesnek.Faállomány felmérés, fakataszter, zöldterületi koncepció

Ezekre tekintettel a városrész vezetése az élő fa nélküli fahelyek betelepítéséről, az életveszélyes kiszáradt fák és tuskók kivágásáról döntött. A szakértői anyag alapján életveszélyesnek ítéltek helyére az idei év I. negyedévében már 60 fát elültettek; a 2895 darab üres fahelyre most újabb 200 fa elültetéséről gondoskodnak a IV. negyedévében. Ugyancsak 2017-ben a Mészkő utcai Park fejlesztése során 65 fával bővíti az önkormányzat a terület faállományát.

A környezetvédelmi cselekvési program éghajlatváltozás és levegőtisztaság-védelem című fejezete kitér arra is, hogy a Főkert Zrt. a „Tízezer új fát Budapestre” című programjának keretében 2017-ben további 23 új fa ültetését tervezi a III. kerületben.

Amint az látható, a közelmúltban bejelentett légtisztító utcabútor bérlése – mely 275 városi fának megfelelő levegőszűrésre képes – nem a fásítás helyett, hanem azzal párhuzamosan történik. A City Tree névre keresztelt mohafal egy olyan köztéri bútor, amely a különböző mohafajok révén csökkenti a légszennyezettséget, továbbá a beépített digitális rendszereknek köszönhetően folyamatosan adatot gyűjt saját működésének eredményéről, és a fal információs felületén meg is jeleníti, így mutatva a pillanatnyi légszennyezettséget és a mohafal teljesítményét is.

 Jelenleg a fejlesztő cég, a Green City Solutions szakmai szempontjai alapján a legoptimálisabb hely kiválasztása zajlik. A szempontok a következők:

  • levegőszennyezettség szempontjából legkritikusabb városi terek,
  • helyi lakosság által sűrűn használt terek,
  • edukációra leginkább alkalmas elhelyezkedés.

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság