Megújul a faállomány: fatelepítések a III. kerületben

Hírek
Közzétéve:
Fotó: obuda.hu

A III. kerületben egyre több közterület újul meg, válik könnyebben tisztán tarthatóvá, modernebbé, szebbé. Amikor egy terület fejlesztésére, rekonstrukciójára sor kerül, kiemelt cél a meglévő növényállomány lehetőség szerinti megőrzése, illetve a fejlesztések során kialakult új térszerkezetben új növények, fák telepítése. 2016-ban közel 200 db fát ültettek Békásmegyeren, a Heltai Jenő tértől északra fekvő területen. Egy ideje sajnos nyilvánvalóvá vált, hogy a fák egy része, 34 db kiszáradt, ennek okaként a szakértők a csemeték gyenge minőségét jelölték meg. Az elszáradt facsemetéket az őszre ütemezhető fatelepítés keretében garanciálisan pótolják.

Fotó: Sánta Balázs

A városi fatelepítés komplex folyamat, és fontos eleme a közterületek rekonstrukciójának. Egy-egy faültetés során sok szempontot kell figyelembe venni, és több tényezőnek kell szerencsésen találkozni, hogy a fa megeredjen és növekedésnek induljon.  Fontos a megfelelő típus kiválasztása – ami bírja a helyi klímát és jól tűri a városi léttel járó „kellemetlenségeket”. Kiemelten fontos az ültetési idő, mert az úgynevezett „alvó fák” lesznek esélyesek a megeredésre, vagyis a facsemeték abban a késő őszi időpontban, amikor nagy gyökérzettel és kevés lombozattal bírnak. Ezen felül a talaj is komoly és költséges előkészítést igényel, hiszen egy városban számos területen található építési törmelék a földben, mely gátolja, hogy a gyökerek megfelelő tápanyaghoz jussanak. Ugyanilyen fontos a rendszeres locsolás, hiszen a frissen ültetett fáknak nagymennyiségű vízre van szükségük addig, amíg eredésnek indulnak.

A zöldfelület-fejlesztési projektek minden egyes alkalommal hozzáértő tájépítész tervezők bevonásával zajlanak: a tervezőnek nem csak a koncepció- és kiviteli terv elkészítése a feladata, hanem tervezői művezetőként a kivitelezés során is jelen van. A tájépítész tervező szaktudása garantálja az adott körülményeket jól tűrő fafajta kiválasztását. Minden esetben fontos, hogy a fás szárú növények (fák és cserjék) ültetésére késő ősszel vagy esetleg kora tavasszal, rügyfakadás előtt kerüljön sor, hogy a meggyökeresedés megfelelően meg tudjon történni, és általában ehhez a szemponthoz a beruházások befejezési határideje is alkalmazkodik.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata stratégiát dolgozott ki a kerületben lévő faállomány ápolására, a kiszáradt, illetve hiányzó fák pótlására és a közterületek felújításával egyidejű faültetésekre. 2016-ban a TÉR_KÖZ projekt megvalósítása során közel 200 fát ültettek Békásmegyeren, a Heltai Jenő tértől északra, a ma már Traianus tér névre hallgató területen. A már meglévő faállomány megőrzése és szakszerű rendezése mellett a terület több pontján, különféle fafajtákat telepítettek.

Fotó: obuda.hu

Békásmegyeren egy ideje sajnos egyértelműen látszik, hogy a fent említett közel 200 db facsemete egy része, pontosan 34 db fa a Madzsar József utca közelében telepített fasoron, kiszáradt és menthetetlen. A projekt lebonyolítójával és kivitelezőjével történő egyeztetés során sikerült megbizonyosodni arról, hogy a probléma oka nem a gondozás (például locsolás) hiánya, vagy a faültetési alapelvek megsértése volt. A fatelepítés 2016 novemberében zajlott – tehát faültetési szempontból tökéletes időben – és a telepített fák nagy része jelenleg is egészséges és növekedésnek indult. Egy területen, a tölgyfasoron található 34 fa azonban kiszáradt, a rendszeres, nyári időszakban intenzívebb locsolás ellenére is. Felmerült a kérdés, hogy talán a fák fajtája – oszlopos tölgy – nem bírta volna az adott körülményeket? Ugyanebből a fajtából azonban több másik csemete életben maradt, ráadásul ezek a tölgyfák Budapest számos pontján megtalálhatók és jól bírják a városi körülményeket. Kizárható tehát, hogy a típusválasztásnál történt hiba. Vélhetőleg a facsemeték voltak sérültek, esetleg gyengék, tehát a gondos ápolás ellenére sem sikerült megeredniük. Természetesen a kivitelező garanciális vállalása a telepített fákra is vonatkozik, tehát a kiszáradt facsemetéket mindenképpen cserélni fogják, és új, életképes példányokkal pótolják.

Bízunk benne, hogy az újabb telepítési kör sikerrel jár és megvalósulhat az a fásítási arány, melyet eredetileg a Heltai Jenő tér rekonstrukciójánál is kitűztek. Néhány hónap múlva, tehát november táján sor kerülhet a telepíteni kívánt facsemeték elültetésére, nemcsak a Heltai Jenő téren, hanem a III. kerület más projektjei területén is. A Mészkő parkban például 91 db fát fognak elültetni ebben az időszakban, ezzel együtt pedig, 2017-ben összesen 325 db új fa lesz telepítve Óbuda-Békásmegyer térségében.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság