Szindbád-Óbuda – új képzőművészeti tárlat nyílt Óbudán

Hírek
Közzétéve:

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata 2017-ben harmadik alkalommal hirdette meg képzőművészeti pályázatát, melynek témája idén, 2017-ben Szindbád, Krúdy Gyula poétikus hőse, aki számos történetével kötődik a városrészhez. A kiállításra Szindbád jelenségnek olyan egyéni, személyes művészi megközelítéseit várta a zsűri, melyek a kortárs művészet nyelvén, korszerű eszköztárával és a mához szóló szellemiségével szólítják meg a közönséget. A pályázat idén is meghívásos volt, több nagyszerű képzőművész tett eleget a felkérésnek. A tárlatra 30 képzőművész pályázata érkezett be. A beérkezett műveket a szakmai kuratórium értékelte, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata Kortárs Művészeti Gyűjteményébe, az Óbudai Múzeum tulajdonába kívánja helyezni a díjazott műtárgyakat.

 

Bús Balázs polgármester beszédében így fogalmazott a kiállítással kapcsolatban:

Kétségtelenül izgalmas művészeti kísérlet át-, majd visszalépni Krúdy megfoghatatlan közegének, és a jelen valóságának határán álló kapuján. Izgalmas, és mégis egyszerű. Kalmár János által készített szobor kompozíció például – számomra legalábbis –az olvasmányélményeink nyomán elképzelt utazásnak, vagy ha úgy tetszik a tér-idő dimenzió elhagyásának határpontjára irányítja a figyelmemet.

Persze az itt kiállított képek egy része nem feltétlenül-, mások pedig nem egyértelműen tárják fel az alkotói gondolatokat, hiszen Szindbád az általános férfiúi érzület megformálásán túl ezernyi személyes vonatkozást is felidézhet. Ahogy a katalógusban az egyik képzőművész fogalmazott: olyan gondolatokat szeretnék ébreszteni a nézőkben, ami nekem nem jut eszembe.

A most megnyíló kiállítást tehát egyfajta invitálásnak is tekinthetik, mely a kortárs képzőművészet hol kísérletező, hol játékos, másutt világos és letisztult, vagy épp megfejtésre váró területére vezet be bennünket.

Szurcsik József, a kuratórium elnöke a kiállítás anyagát összegezve elmondta: A pályaművet benyújtó művészek igen változatos formában közelítették meg a a kiállítás tematikáját. Némelyik alkotáson megjelenik Szindbád l ismert alakja, életének egy-egy jelenete múltat idéző vagy éppen aktualizált környezetben, más művek jelkép szerűen emelik ki a  szindbádi jelenség egy-egy motívumát vagy távoli talányos asszociációkat keltve ragadják meg a Krúdy hős által felidézett gondolatokat. Szindbád sokrétű szerelmi viszonyai mellett utalás is történik a kulináris élvezetekre is. A művek hangvételét tekintve lírai és a groteszk hangvétel egyaránt felfedezhető a kiállított válogatásban, mely jól tükrözi azt a sokszínű és változatos képet, ami ma jellemzi egy Szindbádhoz illetve Krúdy Gyulához való művészi hozzáállást.

A beérkezett alkotások közül a zsűri kiválasztotta az első három helyezettet, valamint Bús Balázs polgármester, az Óbudai Múzeum, az Esernyős Nonprofit Kft. és a Völgyi-Skonda Kortárs Gyűjtemény különdíjat ajánlott fel.

Óbuda-Békásmegyer polgármesterének különdíját kapta: Nagy Benedek
Az Óbudai Múzeum igazgatójának különdíját Jakatics-Szabó Veronika alkotása nyerte el
A Völgyi – Skonda Kortárs Gyűjtemény tulajdonosai Király Gábor munkájáért adományoztak különdíjat.
Az Esernyős Nonprofit Kft. külön díját ef Zámbó István kapta.

III. helyezést ért el a pályázaton: Eszik Alajos
II. helyezést ért el: Szanyi Borbála
I. helyezést ért el: Gaál Kata

Az alkotások december 22-ig tekinthetőek meg az Esernyős Galériában.

A pályázat és a tárlat szakmai előkészítő bizottságának és kuratóriumának tagjai voltak:
Szurcsik József képzőművész – a kuratórium elnöke, egyetemi docens, Magyar Képzőművészeti Egyetem tanszékvezetője, Nagy T. Katalin művészettörténész, Tenk László festőművész, Dr. Balogh Péter műgyűjtő, az Amadeus Alapítvány elnöke, Völgyi Miklós műgyűjtő, gazdasági szakember.

 

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság

Kapcsolódó bejegyzések

Hírek
Közzétéve:

Kölcsönözzön vetőmagot!

Hírek
Közzétéve:

Önkormányzatunk 2024. március 21-én rendkívüli ülést tartott

Hírek
Közzétéve:

Dr. Kiss László polgármester válasza Gyepes Ádám képviselő kérdésére