Közel száznegyven békásmegyeri lakos vesz részt a WELLBASED energiahatékonysági projekten

Hírek Zöld iroda
Közzétéve:

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata Európai Uniós támogatásból valósítja meg a WELLBASED elnevezésű energiahatékonysági programot 2022-2024 között. A WELLBASED egy olyan energiahatékonysági projekt, melynek célja a résztvevő háztartások energiamegtakarításának növelése, a lakáskörülmények és az egészségügyi állapot javítása, a résztvevők igényeivel összhangban, jelentősebb beruházás nélkül.

A WELLBASED projekt  egy nemzetközi konzorcium formájában megvalósuló kezdeményezés, mely egyszerre hat európai országban van folyamatban, Magyarország mellett Lettországban, Hollandiában, Spanyolországban, Törökországban és az Egyesült Királyságban.

A több ország, több városában jelen lévő projekt kisebb célterületekre összpontosul, a III. kerület esetén ez Békásmegyer. A kerületi vonatkozásban a fő cél, hogy felmérésre kerüljenek az energiafelhasználással összefüggő egészségügyi hatások. A  projekt egyrészt azt vizsgálja, hogy az energiaszegénységgel összefüggésben milyen egészségügyi problémák jelennek meg (pl. szorongás, depresszió stb.), másrészt pedig igyekszik a résztvevők energiatakarékos szemléletmódjának elősegítésére, és a program ideje alatt havi rendszerességgel végzett egészségügyi vizsgálatok biztosításával méri az esetleges egészségügyi változásokat. Annak érdekében, hogy a projekt során megvalósuló beavatkozások minél hatékonyabbak legyenek, az egészségre és az energiafogyasztásra gyakorolt hatásokat a projekt kutatói folyamatosan nyomon követik és a különböző európai városok eredményeit összehasonlítják.

Az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának 2022-ben csak néhány társasház részvételével zajló WELLBASED lakossági programját 2023 tavaszán minden Békásmegyeren elhelyezkedő társasházban élő személy részére kinyitottuk. Ennek eredményeként a toborzási időszak lezártával, amelynek határideje 2023.06.30-a volt, megközelítőleg 140 főre gyarapodott a projektben résztvevők száma, amely megközelíti az előzetesen kiírt célszámot.

A felkínált lehetőséggel élni kívánó lakosok 2022-ben és 2023. első felében kapcsolódhattak be a programba, amely még tervezetten egy-másfél évig tart. A személyes beavatkozásokat, támogatást nyújtó program eredményeként a jelenlegihez képest várhatóan jobb egészségügyi állapotot, tudatos fogyasztói magatartást, modernebb és kedvezőbb fogyasztást biztosító háztartást mondhatnak majd magukénak a résztvevők, amely kivételes lehetőség a jövőben várható növekvő energiaárak figyelembevételével.

Másfelől a projektben résztvevők, a fogyasztási szokásaikra vonatkozó adataik megosztásával nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy olyan komplex stratégiák kerülhessenek kidolgozásra az Európai Unió területén, ami lehetővé teszi, hogy az energiához való hozzáférés, az energia megtakarítás és az egészség megőrzés metszetein kialakításra kerülő jövőbeli szakpolitikák minél több állampolgár életét könnyítsék meg.

A Program várható főbb elemei Békásmegyer területén a következők:

  • hátralékkezelési tanácsadás,
  •  energiahatékonysági tréning,
  • háztartás-gazdálkodási szolgáltatás,
  • egészségfejlesztési beavatkozások,
  • szemléletformáló programok,
  • közösségfejlesztő programok,
  • háztartások energetikai modernizációja (amennyiben együttműködik a projekt ideje alatt, egy éven belül egy nagy értékű energiatakarékos háztartási gépet kap a résztvevő)
  • Egy éven belül 4 alkalommal, 4 kérdőív kitöltése esetén 4x 5000 Ft értékű élelmiszer vásárlási utalvány
  • okosmérő telepítés (beltéri levegőtisztaság-mérő)

A projekt kontrollcsoport szekciójába azok a békásmegyeri lakosok is jelentkezhettek, akik időbeosztása nem engedi a felsorolt programokon való részvételt (tréningek, programok). A kontrollcsoportba jelentkezetteknek mindösszesen 4 online kérdőívet kell kitölteniük 4×5000 Ft értékű vásárlási utalvány ellenében. Fontos megjegyezni, hogy a kontrollcsoport résztvevői nem részesülnek energetikai modernizációban.

A projekt aktuális eseményeiről az Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő Nonprofit Kft.  honlapján és Facebook oldalukon lehet bővebben olvasni.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság