Közösségi költségvetés 2023 – ezek lettek felmérésünk eredményei

Hírek Zöld iroda
Közzétéve:

Egy önkormányzatunk megbízásából idén májusban készült felmérésből kiderült, a kerületiek nagy része elégedett a Közösségi Költségvetés ötletével és határozottan támogatja a közös döntés lehetőségét. 

Idén a negyedik Közösségi Költségvetésre rekordszámú javaslat érkezett be a kerületi lakosoktól, ebből a szavazólapra körzetenként 3-3 olyan javaslat került, amelyek a legnépszerűbbek és a megvalósítási szempontoknak leginkább megfelelőek voltak. A lakosság idén 100 millió forint sorsáról dönthetett, körzetenként tehát 10 millió forintos fejlesztésre lesz lehetőség.

A Közösségi Költségvetés felmérése tizenkét napig futott a Miutcánk felületein, addig több mint négyszáz választ gyűlt össze. A felmérésben arra voltunk kíváncsiak, mekkora volt az idei KK ismertsége, mennyire tartják jó ötletnek, milyen csatornákon értesültek a felmérésről és mennyire ismerik részleteiben a működését. A válaszadók 87%-a  szerint jó ötlet a Közösségi Költségvetés és csupán 6%-ának nem tetszik (7% számára közömbös).

A Közösségi Költségvetést az óbudai válaszadók 67%-a ismerte, akik nem hallottak a Közösségi Költségvetésről, azokat egy ismertető oldalra vezettük.  (Jellemzően Facebook, helyi újság online és print verziója által értesültek róla, de többen az utcai plakátokon és a Miutcánk felületen is találkoztak a felhívással.)

Az összes válaszadó nő-férfi megoszlása 62%-38% volt, és több, mint 60%-a egyedül vagy másodmagával él egy háztartásban. Akik hallottak már a Közösségi Költségvetésről, azoknak az átlagéletkora 57 év.

A felmérés során kíváncsiak voltunk a lakosság egyéni véleményére, javaslataira is

Néhány válaszadó úgy látta, a fejlesztések területileg egyenlőtlenül oszlanak meg, ami különösen a hegyi részen élőket érinti. Ám fontos tudni, hogy Közösségi Költségvetésben az önkormányzat csupán koordinációs szerepet vállal, a projekteket a lakosság javaslatai alapján írjuk ki.

A  felmérésből az is kiderült, a lakosság szerint a kulturális létesítmények jobb támogatása elősegítené a közösségi életet és a kulturális tevékenységeket.

A kerületben élőknek fontos a zöldterületek és a parkok karbantartására is: több javaslat érkezett a környezet tisztaságának megőrzésére, több szemeteskuka és kutyakaki-gyűjtő felállítására, valamint a növényzet és fák védelmére.

Ezúton is köszönjük a válaszadók visszajelzéseit!
A mi otthonunk, a mi döntésünk!

 

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság

Kapcsolódó bejegyzések

Hírek
Közzétéve:

Forgalomtechnikai változások hétfőtől a kerületben

Hírek
Közzétéve:

Boldog új évet kívánunk! ‒ Dr. Kiss László polgármester újévi videóüzenete

Hírek
Közzétéve:

Tájékoztató földi szúnyoggyérítésről