Madárbarát tanösvény létesült a Mészkő parkban

Hírek Aktuális ügyek Zöld iroda
Közzétéve:

2023. december 18-tól látogatható a MADÁRBARÁT KERT tanösvény a Mészkő parkban, mely a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Madárbarát Település díjaként került kialakításra. A díjat 2023-ban 34 település közül Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata kapta, tekintettel a számos környezetvédelmi stratégiára, intézkedésre, a kerület fenntarthatósági és zöld törekvéseire.

A Mészkő parkban a tanösvény jó kiegészítése a parkban található madárlesnek, illetve a tavaszi időszakban méhlegelő is kialakításra kerül a park egyik védett területén.

Mészkő park

A Mészkő park megalakulása óta nagy népszerűségnek örvend, amit részben kialakítása, részben óriási területe és természeti kapcsolódása is indokol. A szabadidőpark egy igazi ritkaság Budapesten, hiszen úgy vonultat fel városi környezetben szokásos funkciókat (kutyafuttató, játszótér, sportpálya, szabadtéri fitnesz eszközök, ivókút, padok, stb.) hogy közben megőrzi természetközeli és szabad jellegét. Ezért is nagy öröm, hogy a 2023. évben Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatnak ítélt díjat és az ezzel járó Madárbarát kert tanösvényt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a Mészkő parkban helyezte el.

A tanösvény 15 állomáson keresztül mutatja meg, hogy hogyan lehet akár városias környezetben is madárbarát eszközöket kialakítani, hogyan segíthetjük a madarak életét egyszerű, kis beruházást igénylő eszközökkel: etetőkkel, itatókkal, odúkkal.

A tanösvény remek helyre kerül, hiszen korábban a Közösségi Költségvetés 2020 programban már került egy madármegfigyelő-játszóhely is a parkba, mely az itt élő, élénk madárvilág megfigyelését segíti. Bízunk benne, hogy a tanösvény egyszerre lesz edukatív és szabadidős eleme is a parknak, sokan fogják végigsétálni majd az állomásokat és aztán felhasználják majd itt látottakat a saját kertjükben is.

Az év madárbarát települése

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 2023-ban hirdette meg először az Év madárbarát települése pályázatot. A pályázatra olyan önkormányzatok pályázhattak, amelyek már tettek lépéseket annak érdekében, hogy az ember és a természet összhangja újból létrejöhessen, és amelyek közterületein, intézményeiben már vannak kihelyezve madárvédelmi eszközök (odúk, odútelepek) és egyéb természetbarát módszereket is alkalmaznak.

A pályázat szeptember végén lezárult, 34 település pályázott.  Mint írják „Budapest III. kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata kimagaslóan teljesít évek óta ezen a téren, így a 2023-as év Madárbarát települése címet ők nyerték el.”

Miért kerületünk kapta?

 • Pais Dezső Általános Iskola Örökös Ökoiskola, 16 Madárbarát Óvoda, 17 Zöld Óvoda, 8 Örökös Zöld Óvoda.
 • Önkormányzati fenntartású Óbudai Platán Könyvtár Ezüsthegyi Könyvtárban található magkönyvtár (2019.), mely zöld innovációs pályázatokon több díjat is elnyert
 • Fecskevédelmi program biztosít térítésmentes lehetőséget a kerületi lakosok számára műfecskefészek kihelyezésére szakmai előadással egybekötve.
 • Sün− és madárvédelmi program keretében 550 db madáretető és 200 db madárodú került kiosztásra az érdeklődők részére. Az egyik kerületi kiserdőben sün hotelt található (az összegyűjtött avarból minden ősszel telelőhelyeket építenek, a talált sünöket ide szállítják, ahol tábla figyelmezett arra, hogy ott sün pihen). Ezen a helyszínen került kihelyezésre 4 db madárodú és etető, az egyiket napelemes kamera figyeli. A közvetített kamerák képét a Kiserdei és a Fodros utcai Öko általános iskolák IP cím alapján nézhetik.
 • 2018. óta zajlik a Közösségi Fatelepítési program, mely keretében több ezer fa került elültetésre a kerület számos pontján. Az Önkormányzat támogatja és együttműködik a 10 millió fa Alapítvánnyal.
 • A lakossági közösségi komposztálás támogatása, a közösségeknek eszköz és fa komposztkeret is biztosításával.
 • Az Önkormányzat rendszeresen támogatja a lakosságot háztartási esővíz gyűjtőtartályokkal, melyekhez a III. kerületi lakosok pályázat útján juthatnak hozzá rendkívül kedvezményes feltételek mellett. Az egyenként 210 l-es gyűjtőedényekhez igénybejelentés alapján juthat a lakosság, és az elmúlt 2 évben több száz háztartás élt a lehetőséggel.
 • Ivartalanítási akciók a kóbormacskák számának csökkentése érdekében
 • Méhlegelő fenntartása
 • „CoFarm4Cities” pályázat elnyerése
 • TeSzedd mozgalomban való részvétel, ezzel párhuzamosan az illegális hulladéklerakások felszámolása folyamatos, idén eddig mintegy 12.000 m3 illegálisan elhelyezett hulladékot szállíttatott el az Önkormányzat
 • 24 db nevelési intézménynek juttatott az Önkormányzat beltéri szelektív hulladékgyűjtő szigetet.
 • Az Önkormányzat rendelkezik fenntarthatósági stratégiával, valamint klímastratégiával és hatályos Környezetvédelmi Programmal is.
 • 2017 óta rendelkezik az Önkormányzat Környezetvédelmi Alappal
 • Hamarosan befejeződik egy 1500 m2-es természetközeli ökologikus zöldfelület kialakítása, amely összhangban van a Green City törekvésekkel
 • Idei évtől a faültetések kapcsán az Önkormányzat bevezette a Stockholm-módszert

„Az év madárbarát települése” program megvalósítását a LIFE NGO4GD(HU/000037) „Közösen a természetért” elnevezésű pályázat támogatta.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság