„Nemcsak halat adunk, hanem hálót is.” – Civil Fórumra hívtuk a kerületi szervezeteket

Hírek
Közzétéve:

Fenntartható szempontú Civil Fórumra várta Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat az érdeklődő szervezetek képviselőit. A találkozó középpontjában a civil szervezeteknek szóló pályázatokkal kapcsolatos tájékoztatás, tudásmegosztás állt.

„A civil szervezetek olyan értékeket képviselnek, amelyek a kerület közösségének jólétét szolgálják, így azokat támogatni önkormányzatunk feladatának és felelősségének tekinti – mondta Burján Ferenc civil ügyekért felelős alpolgármester a fórum résztvevőit üdvözlő köszöntőjében. – A támogatások szempontjából – tudomásunk szerint – az élmezőnyben vagyunk az önkormányzatok sorában, amely a pénzforrások biztosítása mellett a civilek számára indított programjainkat is felöleli.”

Civil Üzleti Iskolánkkal úttörőként

A civilek számára indított úttörő kezdeményezésünk például a Civil Üzleti Iskola, amely civil szervezeteinket kapcsolja össze a kerületi üzleti szféra erre nyitott szereplőivel. Nem titkolt célunk, hogy a tapasztalatcsere révén a civil közösségek otthonosan mozogjanak piaci körülmények között is.

„Üzleti iskolánk a civil, a vállalati és az önkormányzati szektorok között segít kapcsolatot teremteni, amolyan hídszerepet betöltő programként – mondta tájékoztató beszédében Baráth Andrea, Fenntarthatósági, Ifjúsági, Civil és Nemzetiségi Osztályunk osztályvezetője. – Az a törekvésünk, hogy az üzleti környezetben is gondolkodni tudó civilek működhessenek a kerületben, tehát nemcsak anyagi támogatást, hanem tudást is kívánunk nyújtani; ahogyan mondani szokták: nemcsak halat adunk, hanem hálót is.”

Közös értékek, közös célok

Azért is kell keresnünk a civil szervezetek támogatásának alternatív eszközeit, mert – ahogyan azt mindannyian tudjuk – a legjobb szándékunk ellenére sem juthat pénzbeli hozzájárulás minden nemes ügyre. Így – közös értékeink mentén – önkormányzatunknak is ki kell választania azokat a szempontokat, célokat, melyeket előnyben részesít.

Így örömmel támogatjuk például a civil szervezetek működését vagy egy-egy projektjét, amennyiben azok hozzájárulnak önkormányzatunk stratégiai céljainak megvalósításához. Akkor is igyekszünk a szervezet mellé állni, ha az speciális igényű ügyet szolgál – például hátrányos helyzetű emberek megsegítése –, hiszen ez önkormányzatunknak is kiemelten fontos elköteleződése.

Átláthatóan működő, helyben értéket teremtő pályázók

Óbuda–Békásmegyer Önkormányzat az idei évben a kerületben tevékenykedő egyesületek, alapítványok támogatására összesen 282 millió forintot fordított.

Önkormányzatunk ebben az évben a pályázati kiírások szerkezetét némileg módosította annak érdekében, hogy még inkább előtérbe kerülhessenek az átláthatóan működő, helyben értéket teremtő pályázók. Erről már Pál Zsolt esélyegyenlőségi referensünk beszélt.

Fenntarthatósági szakértőnk, Kiss Katalin, abban segített a résztvevőknek, hogyan tudnák a fenntarthatósági szempontokat eredményesen beépíteni pályázatukba, illetve hogyan lehet ezek figyelembevételével programokat tervezni.

Az elnyert támogatásokhoz kapcsolódó szakmai beszámoló és pénzügyi elszámolás elkészítésével kapcsolatban Dr. Spiegler Tamás, a Vagyonfelügyeleti és Ellenőrzési Főosztályunk vezetője tartott előadást.

Október 2-án jelentek meg a Nemzeti Együttműködési Alap 2024. évi egyszerűsített, illetve összevont pályázati kiírásai, melyeket Janzsó Ádám, a Budapesti Civil Közösségi Szolgáltató Központ pályázati szaktanácsadója ismertetett az egybegyűltekkel.

Az előadás végén nemcsak tőle kérdezhettek a résztvevők, hanem Nemes Lászlótól is, aki a NEA Közösségi Környezettől érkezett, és aki civil bírálóként rengeteg érdeklődésre számot tartó információval, praktikával látta el a szervezeteket.

Reméljük, a regisztráló mintegy 30 szervezet képviselői sok területet érintő, fontos és hasznos tudnivalóval gazdagabban tértek haza jó hangulatú rendezvényünkről.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság