November 17-én megjelenik a Budapest Nagyregény – Vámos Miklós író, kerületünk lakója is a szerzők között

Hírek
Közzétéve:

Budapest fővárosa nagyszabású irodalmi alkotást hozott létre Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára. 23 kortárs magyar író és a fővárosi kerületek közös alkotófolyamata vette kezdetét tavaly novemberben, amelynek eredményeként hamarosan megjelenik a 23 fejezetből álló Budapest Nagyregény.

A kötet megszületését hónapokon át tartó kutatómunka és civil legendárium-gyűjtés előzte meg. Az így előkerült történetek fontos támpontot és inspirációt is jelentettek a könyv megírásához, megidézésük tisztelgés mindazok előtt, akik valaha budapestinek tartották magukat. Ebben a városregényben a szövegek térképek: az olvasó Budapest különböző kerületeit, korszakait, utcáit, épületeit járhatja be, és közben mindenhol emberekkel, sorsokkal találkozik. S bár bőven merít az elmúlt másfél század élményeiből, a jelen hangulatáról, világképéről, kihívásairól és álmairól is mesél.

Vámos Miklós, kerületünk lakója, József Attila-díjas magyar író, forgatókönyvíró, dramaturg is a kötet szerzői között szerepel, írása nyomán Óbuda életének egy szelete is olvasható a hamarosan megjelenő, kortárs magyar könyvben.

„Budapest sok részén laktam, huzamosabban a VI., a XIII. és végül a III. kerületben. Már a tizenharmadikban is a Duna nevű folyó vett le a lábamról, s most ugyanez a helyzet Óbuda északi csücskén, közel a vízhez. Állítólag ez a legnagyobb kerület, meglehet, de az biztos, hogy ennek van a legtöbb arca. Olyan, mintha több kisváros és község nőtt volna össze. Nagyon szeretek itt élni, olyan érzés, mintha egy erdészházban lakhatnék, amelyik mégis élvezi a metropolis erényeit (néha a hátrányait is). De nem panaszkodom. Inkább mondom újra: ez a ház mintha kárpótolna a korábbi, kevésbé örömteli éllettereimért. Hálás vagyok a sorsnak, hogy immár 26 éve bonyolíthatom itt a mindennapjaimat. Jobb volna, ha inkább egyszerűsíthetném, ám ott még nem tartok, önhibámból. Dolgozom az ügyön.” – olvasható Vámos Miklós sorai a városregényt bemutató honlapon.

Szerzők: Bartók Imre, Cserna-Szabó András, Dragomán György, Dunajcsik Mátyás, Fehér Renátó, Grecsó Krisztián, Háy János, Karafiáth Orsolya, Kemény István, Kemény Zsófi, Kiss Noémi, Krusovszky Dénes, Mán-Várhegyi Réka, Nagy Gabriella, Németh Gábor, Simon Márton, Szabó T. Anna, Szécsi Noémi, Szvoren Edina, Tompa Andrea, Tóth Krisztina, Vámos Miklós és Závada Péter

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság