Otthonteremtés a háború elől menekülőknek, adománygyűjtés a földrengés áldozatainak – Szeptember 5. a jótékonyság világnapja

Hírek
Közzétéve:

„Úgy érezzük, hogy amit teszünk, csak egy csepp a tengerben. Anélkül a csepp nélkül azonban sekélyebb volna a tenger.” (Kalkuttai Teréz anya)

Tizenegy éve, 2012-ben magyar kezdeményezésre az ENSZ Közgyűlés Teréz anya 1997-ben bekövetkezett halálának napját, szeptember 5-ét jelölte ki a jótékonyság világnapjává. A nap legfontosabb üzenete, hogy a helyi civil szervezetek és mozgalmak a rászorulók támogatása érdekében együttesen hozzanak létre oktatási és adománygyűjtési akciókat, ezzel is segítve azok hatékonyságát.

Emellett a jótékonyság világnapjához csatlakozó számos közösség a szociális érzékenyítés mellett a kultúrák, civilizációk közötti párbeszéd jelentőségét is törekszik középpontba helyezni. Mindezzel is tisztelegve a Nobel-békedíjas Kalkuttai Teréz anya életműve előtt, követve példáját.

Ingyenes tanszercsomag, hogy könnyebben legyen a családoknak

Mi magunk is itt, a harmadik kerületben igyekszünk Óbuda-Békásmegyer a jótékonyságot és a cselekvő szolidaritást képviselő hagyományait folytatni. A felkarolandó emberek felkutatását és a segítség leghatékonyabb módjának kiválasztását egyaránt feladatunknak, felelősségünknek tekintjük.

Az idei szeptemberben második évben döntöttünk az első osztályt kezdő kisdiákok családjainak támogatása mellett, ingyenes tanszercsomag biztosításával.

És a több mint másfél éve a háborútól szenvedő Ukrajnából érkező, nálunk otthonra lelő menekült családok megsegítését szintén folytatjuk. Ahogyan arra is igen büszkék vagyunk, hogy Ukrajna megtámadásakor Óbuda-Békásmegyer lakói az elsők között gyűjtöttek adományokat az otthonukat hátrahagyó embereknek.

Továbbra is támogatjuk a földrengés áldozatait

Az idei év februárjában Törökországban és Szíriában pusztító földrengés hírére szintén szinte az egész világ megmozdult, az otthonukat elvesztő családokat megsegítő akciók szervezése hazánkban is elindult. És az Óbuda-Békásmegyeriek sem maradtak tétlenek: csatlakoztak a harmadik kerületi Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium közössége által kezdeményezett adománygyűjtéshez, önkormányzatunk pedig létfontosságú áruk – meleg takarók, pelenkák több méretben, tisztálkodószerek – vásárlásával járult hozzá a kezdeményezéshez, és valamennyi felajánlást eljuttattuk Törökországba.

És továbbra sem mondtunk le arról, hogy keressük az utakat, hogyan segíthetjük a katasztrófa áldozatainak mindennapjait ma is könnyebbé tenni. Ezért önkormányzatunk delegációja, amely augusztus 3-án érkezett Isztambulba, a Baptista Szeretetszolgálaton keresztül pénzbeli adományt juttatott testvérvárosunk, Büyükçekmece számára.

Rehabilitációs központunk ellátottjai is az adományozók között

Az adományozás, segítségnyújtás sokféle szép megnyilvánulásának lehetünk tehát tanúi itt, a harmadik kerületben. Most egyet emelünk ki még.

Adventi vásárunk idejére adománygyűjtést szervezünk évről évre, hogy közösen tegyük széppé a nehézségekkel küzdő családok vagy éppen magányosan élő embertársaink karácsonyát. Felhívásunkra pénzbeli és tárgyi felajánlások érkeznek szép számmal, és az adományozók között minden évben ott vannak az Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztatási Központ ellátottjai is, elhozzák a saját készítésű szőtteseiket, ajándéktárgyaikat, hogy szépséget és szeretet varázsoljanak valaki otthonába.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság