Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat díszparancsban részesült: egyik önkéntese kerületünk mentőkutyája

Hírek
Közzétéve:

Kerületünk lakója Paraczki Gabriella, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat önkéntese és négylábúja, Tigi mentőkutya februárban részt vettek a török-szír határnál a mentésben. Az egész világ szurkolt nekik, hogy minél több embert tudjanak kihozni a romok alól és épségben térjenek haza. A kutató-mentő csapat munkája azonban nem állt meg, folyamatos tréningek és vizsgák szükségesek ahhoz, hogy helyt állhassanak a legnagyobb katasztrófák idején.  Most csapatukkal együtt díszparancsban (is) részesültek.

Dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója a sikeres ENSZ INSARAG újraminősítés alkalmából díszparancsot adott ki, amelyben a HUSZÁR közepes kategóriájú városi kutató-mentő szervezet tagjait példaképül állította a katasztrófavédelem és az önkéntes mentőszervezetek teljes személyi állománya elé. A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat önkénteseinek a HUSZÁR Központi Rendeltetésű Mentőszervezetben vállalt szerepük megkérdőjelezhetetlen, hiszen szakembereik jelen vannak a mentőszervezet vezetési törzsében, logisztikai egységében, és mentőkutyáikkal segítik a mentési folyamatokat.  Az öt évente szükséges nemzetközi vizsgát ismét sikeresen teljesítették 2012 és 2017 után 2023-ban is megfeleltek a legmagasabb szakmai elvárásoknak, vagyis továbbra is a világ legprofesszionálisabb mentőcsapatai között tartanak nyilván minket.

Kerületünk négylábúja – Tigi, a mentőkutya

Paraczki Gabriella és a most hét és fél éves Tigi, a labrador  részt vettek a török-szír határnál  történt földrengés áldozatainak felkutatásában, mentésben is,  az összedőlt épületek romjai között a szervezet önkéntesei emberfeletti munkájukkal 17 embert találtak meg. A gazda-kutya páros szabadidejükben azóta is a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálatnál készülnek eltűnt személyek felkutatására. Gabriella elmondása szerint ez nem csupán önkéntes munka, ez életmód, a speciális mentésekhez rendszeres gyakorlás szükséges, akár hetente is tréningeznek a csapattal, hiszen nekik mindig a legjobb formában kell lenniük.

Gabriella négylábújával együtt már három és fél éve a csapat tagja. Tigi kutya nagyon aktív életű kölyök és tini kutya volt, és az alapvető engedelmességi feladatokon túl szükség volt plusz tréningre, lefárasztásra. Hosszas keresés után találták meg a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálatot, otthonra leltek; a csapatukkal azóta is folyamatosan segítik, támogatják egymást, hogy minél több helyzetben tudjanak segíteni a bajba jutottaknak.

Gratulálunk és büszkék vagyunk áldozatos munkájukra!

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság