Piast Erzsébet királyné, Óbuda középkori mecénásának tiszteletére emléktáblát avattunk

Hírek
Közzétéve:

A Fő téri Zichy kastély helyén állt a középkorban a gótikus Szűz Mária templom. A templom és az alapító Erzsébet királyné emléke előtt tábla avatásával tisztelgett Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat és az Óbudai Múzeum.

A 150 éves Budapest legnagyobb múltra visszatekintő városrésze kétségkívül Óbuda, területén megtalálhatjuk a történelmi korok egymásra épülő rétegeit. Így jelentős a középkori magyar története is, hiszen fejedelmi, majd királyi központ volt, 1343-tól pedig királynéi város csaknem 200 éven át.

Gótikus prépostsági templom Óbuda szívében

A jelentős középkori épületeknek a felszínen nem nagyon maradt nyoma, de gondos kutatás során a középkori Óbuda története is kirajzolódhat előttünk, így például tudjuk, hogy a kor egyik legkiemelkedőbb személyisége, Piast Erzsébet királyné, Károly Róbert felesége volt, aki fiától, Nagy Lajos királytól kapta ajándékba az óbudai királyi várat és a hozzá tartozó városrészt, jövedelmeivel együtt.

Az általa alapított, gótikus stílusban épült Szűz Mária prépostsági templom majdnem két évszázadig töltötte el csodálattal a korabeli Óbudán élőket és az idelátogatókat. 1526 után a többi impozáns középkori épület sorsában osztozott: a törökök felgyújtották, majd a megmaradó köveit a visszatelepülő lakosság beépítette házaiba, illetve a Zichy-család a kastélyába.

A mecénás királyné életműve

Erzsébet királyné azonban nemcsak ezt a templomot építtette Óbudán, hanem a klarissza kolostort és templomot is, és jelentős korszerűsítő átépítéseket végeztetett a fiától 1343-ban ajándékba kapott királyi váron. Így a hálás utókor joggal nevezi Piast Erzsébetet Óbuda mecénásának.

Fejet hajtva munkássága előtt, táblát avattunk a királyné egyik legjelentősebb alapítása, az említett Szűz Mária templom emlékét felidézve. A templom, amelyet 1349-ben szenteltek fel, a ma az Óbudai Múzeumnak is otthont adó Fő téri Zichy kastély helyén állt.

Történelmi emlékek a talpunk alatt

A templomnak az ásatások után visszatemetett falmaradványai a Fő tér alatt és az Óbudai Múzeum Pincetárlatában, valamint a környező házak alatt találhatóak. Az emléktáblával – amely Seres János szobrászművész alkotása – a középkori mesterek ezen csodálatos műve és Piast Erzsébet királyné emléke előtt egyaránt tiszteleg önkormányzatunk és az Óbudai Múzeum.

Az emléktábla ünnepélyes avatásán Gálfi Ágnes, az Óbudai Múzeum igazgatója és dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere mondott köszöntőbeszédet. Érdekfeszítő történelmi áttekintést pedig Benyóné dr. Mojzsis Dóra régész-muzeológustól kaptunk.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság