Találkozások, témák, támogatások – Egész napos emberi jogi fesztivál Óbudán

Hírek
Közzétéve:

Emberi jogi fesztiválnak adott otthont a hévégén Óbuda-Békásmegyer. Gyermekekkel és faitalokkal foglalkozó szakemberek mellett vártunk minden, az emberi méltóság és egyenlőség védelme iránt érzékeny érdeklődőt. Köszönjük, hogy ilyen sokan eljöttek és aktívan részt vettek programjainkon.

Az Itt leszek! Fesztivált igazán interaktív találkozónak tervezték a szervezők, és örömmel tudósíthatunk, akként is megvalósult meg az Óbudai Kulturális Központban A gyermekkel, fiatalokkal foglalkozó szakemberek, pedagógusok, szociális területen dolgozó munkatársak mellett civil szervezetek tagjai, képviselői és sok-sok érdeklődő fogadta el meghívásunkat az emberi jogi napunkra.

Alkotó felnőtt – kreatív gyermek!

A nap bemelegítéseképpen ízelítőt kaphattunk egy különleges, támogató projektből. A Blum program missziója, saját bevallása szerint, hogy segítsen olyan környezetet teremteni, amelyben a gyermek önmaga lehet, otthon és az óvodában egyaránt.

Mottójuk: alkotó felnőtt – kreatív gyermek! A rövid, a résztvevők kapcsolódására is lehetőséget nyújtó, izgalmas pecekben a saját bőrünkön tapasztalhattuk (ismét), miért is olyan jó játszani egymással, és ezt az üzenetet haza is vittük.

Előremutató párbeszéd

A résztvevőket, a szervezőket, a megvalósításból részt vállaló önkénteseket és a fesztivál támogatóit Szabó Zsolt Iván, az Óbuda-Békásmegyer Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, és Kuremszki Andrea, a HAT Alapítvány programkoordinátora köszöntötte. Ezt követően egy interaktív panelbeszélgetésen jártuk körbe többek között, hogyan is alakul az iskola jövője az úgynevezett státusztörvény bevezetése után, és milyen a mi, ehhez kapcsolódó jövőképünk.

Számos valós probléma – köztük a várható bérfeszültségek, a már el nem hallgatható tanárhiány, a minőségi oktatáshoz való hozzáférés egyenlőtlenségei – került szóba. Ám elhatároztuk, hogy nem hagyjuk magunkat, és e szomorú helyzetben is találunk biztató szempontot, így együtt örültünk annak, hogy az oktatás, korábban egymástól félő, de legalábbis egymást fenntartásokkal szemlélő szereplői: a tanárok, a diákok és a szülők között előremutató párbeszéd indult el. Persze, egy szereplő még mindig nagyon hiányzik az asztaltól…

Iskolai akciók a falakon túl

A résztvevők csaknem tíz workshop közül választhattak, hogy melyik szellemi műhely munkáját szeretnék jobban megismerni, a gyakorlatába belekóstolni. Így többek között a bibliodráma metodikája; a feltöltődés módjai; a tanári szerepek változásai; a művészetterápia alkotó folyamata; az élményalapú tanulás – mind-mind várta az érdeklődő fesztiválozókat.

Az Iskolai akciók a falakon túl című workshop az akciópedagógia újító útjait mutatta be. Az alkalomra sokféle szakmai területről, sokféle életúttal a hátunk mögött érkeztünk, abban azonban egyetértettünk, a mai iskola intézményének újragondolása nem halogatható, a tudásátadás helyett azoknak a készségeknek a fejlesztésére kell, hogy hivatott legyen, amelyek a tudás megszerzését támogatják.

Civilek az emberi jogokért

Az Itt leszek! Fesztiválon több mint 15 szervezet mutatta be a munkáját, a workshopok mellett az úgynevezett piactéren többek között az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete, az Ügyvédekkel a Demokratikus Jogállamért, a Káva Kulturális Műhely, az Amnesty International Magyarország és a Labrisz Egyesület tevékenységeivel ismerkedhettünk.

Az emberi jogi nap fő szervezői az Emberi jogi nevelők hálózata, a HAT Alapítvány és az Otthon Segítünk Alapítvány voltak. Az eseményt Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat és az Óbuda-Békásmegyer Cigány Nemzetiségi Önkormányzat támogatta, utóbbi történeti kiállítással és filmvetítéssel is készült a fesztiválra.

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság