Vadvirágos méhlegelő Óbudán

Hírek
Közzétéve:

A járványhelyzet megmutatta, milyen hatással lehet egyetlen apró vírus is életünkre. A méhek és a beporzók eltűnése hasonlóan drámai változásokat hozna mindennapjainkba. Gondoljunk bele, hogy mi történne velünk, ha a méhek tömeges kipusztulása miatt kiürülnének az élelmiszerboltok polcai.

A méhek és más beporzó rovarok jelentősége ugyanis a modern mezőgazdaságban éppolyan fontos, mint a természetben. Ezek az állatok biztosítják számtalan vad- és haszonnövény szaporodását. Szemléltető példa, hogy a föld 100 leggyakoribb gabonanövényének 70%-át méhek porozzák be, a zöldségfélék közül pedig csak Európában 4000 faj léte függ a munkájuktól. Legyen szó akár az almáról, a cseresznyéről vagy a müzliről, méhek nélkül nem tudnánk hozzájutni ezekhez a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag finomságokhoz és rengeteg más alapvető élelmiszerhez sem. Nem véletlenül mondta Albert Einstein, hogy ha kipusztulnának a méhek, az emberiség csupán négy évvel élné túl eltűnésüket.

Ezért is rendkívüli jelentőségű, hogy Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Burján Ferenc alpolgármester kezdeményezésére döntött az óbudai vadvirágos méhlegelő létrehozásáról. A méhlegelő ugyanis egyszerre segítheti méheink és beporzóink megmentését, illetve a lakosság szemléletformálását is. Az intézkedés szervesen illeszkedik Óbuda-Békásmegyer hamarosan elkészülő klímastratégiájába, amely a szén-dioxid kibocsátás csökkentése mellett a klímaváltozás káros hatásaihoz történő eredményes alkalmazkodást tűzte ki célul. A sikeres alkalmazkodáshoz pedig egyre több kreatív ötletre van szükség.

A Virágosnyereg bekötő út rézsűjén kialakítandó területen őszre alakulhat ki a virágos “méhlegelő”, amelyhez elengedhetetlen, hogy a májusi hónapban elkezdődhessen a magvetés, illetve az ültetésre való előkészítés. A városi vadvirágos rét létrehozásával legalább kerületi szinten hozzá tudunk járulni a méhveszteség mérsékléséhez.

Értékrendünk, gazdasági és társadalmi rendszerünk átalakítása, a fenntartható fejlődési pályára állás nélkül nem lehetséges megállítani azt a kihalási folyamatot, amelynek részesei vagyunk, és amelynek előbb vagy utóbb elszenvedői lehetünk mi magunk is.

 

A biológiai sokféleség megőrzése ezért önkormányzati szinten is kiemelt célkitűzésünk kell, hogy legyen.

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság