Egészségesebb, finomabb, több

Hírek
Közzétéve:

Február 1-jétől minden iskolájában és óvodájában emelt szintű étkeztetést biztosít Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata. A többletköltséget átvállalva több szárnyas- és halétel, kevesebb cukor és só, teljes kiőrlésű pékáruk, friss zöldség és gyümölcs kerül a tányérokra.

iskolai menzaAz önkormányzat számára fontos a kerületi óvodások és iskolás gyermekek egészséges, ízletes és laktató táplálkozása, ezért egy egyedülálló, úttörő kezdeményezést indít útjára a kerületben. A Sodexo-val megkötött szerződés alapján, a közétkeztetési társaság saját fejlesztésű programjával emelt szintű étkeztetést kínál az önkormányzat működtetésében lévő oktatási, nevelési intézményekbe járó gyermekek számára. fedlap2Az Éltető Egyensúly elnevezésű program az egészségtudatos táplálkozás érdekében megreformálta az eddigi étrendet. A napi ételkínálatukban teljes kiőrlésű termékek jelennek meg, így növelve a rostbevitelt, az ételek zsír- és koleszterintartalmát mérsékelik, a vörös húsokkal szemben  szárnyas- és halételeket kínálnak, a természetes  zöldség- és gyümölcslevekkel a túlzott cukor- és sóbevitelt csökkentik. Az étlapon megjelenik az egészségesebb harmadik fogás. Ez főként friss zöldség- vagy gyümölcsalapú étkeket jelent. Hetente más és más intézményben önkiszolgáló salátaszigettel találkozhatnak a gyermekek, amely többféle idényjellegű friss salátát tartalmaz, de a még sokak számára ismeretlen zöldségmártogatók is és zöldséglevek is a mindennapi étkezésük részévé válik. A gyümölcsöket is változatosabb formában tálalják majd, például hetente egyszer leves helyett 100% gyümölcstartalmú rostos gyümölcslét  fogyaszthatnak az emelt szintű étkezést igénylők, de a gyümölcspürék, a turmixok, a gyümölcssaláták is megjelennek a menzákon.gyümölcsökA megreformált étkeztetésről az önkormányzat az intézményeken keresztül eljuttatott levélben tájékoztatta a szülőket, akiknek lehetőségük volt az egészségesebb étkeztetés iránti igényüket jelezni.  Az Éltető Egyensúly program beépítése a mindennapi étrendbe megemeli a költségeket, hiszen  mind mennyiségi mind minőségi változást visz a közétkeztetésbe. Ennek megfizetését azonban az önkormányzat vállalja, így ez a családoknak nem jelent többletkiadást. menzaA februári ebédbefizetések  alapján a szülők örömmel vették a lehetőséget. A Sodexo által étkeztetett óvodákba járó gyermekek 88 %-a,  az általános és középiskolákban a teljes tanulói létszám 59%-a kérte, ami befizetett gyermekek arányát tekintve megközelíti a 100%-ot.

 Amennyiben az egyelőre júniusig tartó megreformált közétkeztetési kísérlet sikeres lesz, az önkormányzat szándéka szerint a későbbi tanévekre is kiterjeszti azt.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság