Fejlesztések kezdődnek a Kiscelli Múzeumban

Hírek
Közzétéve:

Közép-Európa egyik legizgalmasabb városának szellemiségét, energiáját igyekszik átadni és a várost alakító lakosok 18-21. századi történetét bemutatni a Kiscelli Múzeum. Ehhez nem kis segítség érkezik: állami forrásból hamarosan a turisták és az itt élők körében is népszerű közösségi terek jöhetnek létre az intézmény falain belül.
A Kiscelli Múzeum fejlesztésére 317,5 millió forint szerepel az állami költségvetésben: a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) ebből a keretből tudja kiköltöztetni tagintézményébe azokat az egységeit, amelyek jelenleg a rekonstruálni kívánt, egykori Szent István-termet foglalják el a budai várban.

High-tech és közösségformáló terek, új kiállítótermek nyitása, kávézó és borozó létesítése is szerepel a tervek között. A Kiscelli Múzeum országosan kiemelkedő jelentőségű műemléképületére ráfér a rekonstrukció. A célkitűzés a hatalmas barokk épület teljes földszinti terének, az épület alatti sziklapince megnyitása a látogatók előtt, valamint az intézmény bejárásának akadálymentessé tétele, az itt tárolt páratlan műtárgyak őrzési feltételeinek javítása és hozzáférhetőbbé tétele.

A beruházás során a múzeum jó része közösségi térré válik, az egykori kolostorudvar felé megnyitott kávézó és borozó, valamint a korszerűen újraformált főbejárati előtér létesítésével. Mindemellett, tervek szerint a speciális igénnyel élők számára is láthatóvá teszik a közkincseket, terápiás célú foglalkozásokon.
Az udvar alatti tér összekapcsolódik majd a -2. szinten az épület alatti sziklapincével. Az így létrejött 300 négyzetméternyi, teljesen egyedi barlangszerű kiállítótérhez kapcsolódhat -2. és a -1,5 szintjén egy 200 négyzetméteres, high-tech megjelenésű tárlat-tér. Ezen felül az udvar alatti új pincében, három szinten, 1100 négyzetméter alapterületű új, korszerű raktárat alakítanak ki. És nem utolsósorban visszanyerné eredeti „szerepét” az egykori főbejárat és az előtér, valamint az épület kerengője is.

Sz. Cs.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság