Földcsere a Gázgyárban

Hírek
Közzétéve:

Hírösszefoglaló: Két éven belül teljesen megállhat a környezetszennyezési folyamat a volt Gázgyár területén. A Főgáz Zrt.-nek csaknem 200 ezer köbméternyi szennyezett földet kell kitermelnie, közel 10 milliárd forintért.

A Fővárosi Közgyűlés március végén, zárt ülésen fogadta el a volt gázgyári területre vonatkozó kármentesítési koncepciót. A Magyar Nemzet értesülése szerint a tervet megküldték a Közép-Dunavölgyi Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőségnek. Az ügy több mint egy évtizede húzódik. A munkálatokra akkor írhatja ki a pályázatot az – a kármentesítésre kötelezett – állami Főgáz Zrt., ha a hatóságok is egyetértenek az elképzelésekkel. Sem a levegő, sem a víz nem szennyeződhet tovább, ezért az egész munkaterületet sátorral fedik majd le.

Gázgyári torony

Az előzmények és a jövő

A területet 1911 és 1984 között folyamatosan mérgezték a gázgyártás melléktermékével. Kétszázezer köbméternyi veszélyes hulladékkal, cianidos anyagokkal, nehézfém származékokkal szennyezett földet kell majd kibányászni a területről.

Tarlós István főpolgármester már három évvel ezelőtt sürgette a kármentesítés felgyorsítását, ugyanis a korábbi városvezetés által a gázművekkel kötött szerződés nagyon előnytelen volt Budapestnek. A főváros az előző ciklusban felújíttatta a Gázgyár műemlék tornyait, a kármentesítést követően pedig sport- és közösségi célú fejlesztés kezdődhet az ingatlanon.

Óbudai álláspont

A III. kerületi önkormányzat ebben az ügyben is mindig az itt élők érdekeit tartotta elsődlegesnek. Az egyeztetések során azt az álláspontot képviselte – és teszi a jövőben is -, hogy a kármentesítés, a talajcsere tervezése és kivitelezése a lehető legkörültekintőbben történjen. Maximálisan szem előtt tartva, hogy a munkálatok a lehető legkevesebb kellemetlenséggel járjanak, a szabályok szigorú betartása mellett. Minimálisra csökkentve a – korábban tapasztalt – bűzhatás és por terjedését, valamint a zajártalmat.

Gázgyári torony

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság