Még több program Óbuda kulturális Esernyője alatt

Hírek
Közzétéve:

esernyos

Óbuda-Békásmegyer számos nevezetességgel kulturális és gasztronómiai intézménnyel, illetve saját szervezésű nagyrendezvénnyel rendelkezik. Itt van – többek között – az országosan egyedülálló Aquincumi múzeum, a mindig újabb funkciókkal bővülő Zichy Kastély, a 2013-as Év Múzeuma-díjat elnyert Goldberger Textilipari Gyűjtemény, az Óbudai Társaskör, az Óbudai Paltán Könyvtár, az Óbudai Kulturális Központ házai, a Római Part, a Hajógyári sziget, illetve az Óbuda Napja, az Óbudai Nyár és az Óbudai Advent eseménysorozata, és tavaly szeptembertől az Esernyős – Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont. Ez utóbbi azzal a céllal jött létre, hogy legyen egy központ, amely a III. kerület igen gazdag kulturális életét koordinálja, ahol minden óbudai kulturális intézményről megtudható minden. Az itt létrehozott integrált óbudai múzeumshop színes keresztmetszetet nyújt a kerületi múzeumok eseményeiből, kiadványaiból, emléktárgyaiból. Mindemellett jegyeket, bérleteket lehet rendelni több színházba, múzeumba, fesztiválra, s egy kis kávézó-bisztró is található a házban, hogy az intézmény valódi közösségi térként funkcionálhasson. Az adventi időszakban már számos kulturális programot kínált a helyiség, különös tekintettel az ünnepek köré szervezett gasztrokulturális rendezvényeivel csábította az érdeklődőket.

esernyos7esernyos5

Az önkormányzat kezdeményezésére létrejött központ, amely januártól levált az Óbudai Kulturális Központ Nonprofit Kft.-től és önállóan működő intézménnyé vált, a céljait tekintve a jövő héten nyíló új rendezvénytermével közelebb kerül a küldetése beteljesítéséhez, ami nem más mint, hogy minél szélesebb körben ismertesse meg a kerület történelmi, kulturális, természeti, gasztronómiai értékeit.

Az új rendezvényteremmel megduplázódik, mintegy 80 fősre bővül az intézmény befogadó képessége. A családias programokat kínáló teremben minden korosztály a különböző érdeklődésű és foglakozású emberek is megtalálhatják a nekik tetsző eseményeket. A kínálatban szerepelnek állandó sorozatok, mint például a film- és a lemezklub, a hazai borvidékeket bemutató „Bországjáró”, vagy az „Irodalomról közérthetően”, illetve a „Stílusteremtő géniuszok” sorozat.
Az elmúlt hónapok tapasztalatai szerint az Esernyős beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és az óbudaiak mellett rengeteg külföldi, illetve kerékpáros turista is felkeresi az intézményt, amelyet a közeljövőben még tovább bővítenek. A következő lépés egy kortárs képző- és iparművészeti alkotások bemutatására alkalmas kiállítóterem létrehozása lesz a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár egykori fiókkönyvtárának helyén, amelyben előre láthatóan még idén ősszel meg lehet majd rendezni az első tárlatot.

esernyos4

Persze a városrész kulturális élete nem korlátozódik az Esernyősre, a Fő térre és környékére, a kerület közösségi kulturális intézményhálózata – a San Marco utcai Óbudai Kulturális Központ, a Csobánka téri Békásmegyeri közösségi Ház, Kolosy téri Civil Ház, a Mátyás király úti Csillaghegyi Közösségi Ház, illetve a tavaly átadott 3K Kaszásdűlői Kulturális Központ – lefedi a teljes kerületet. Hasonlóan kiterjedt az Óbudai Platán könyvtár tevékenysége is, amely hat könyvmegállót működtet kerületszerte, s számos programot rendez az olvasás megszerettetése és népszerűsítése érdekében, és amely idén szintén változások elébe néz, hiszen az Arató Emil téri fiókja új helyre, a Kalászi utcába költözik.

esernyos3

Az Esernyős új rendezvénytermének átadása alkalmából szervezett nyitóhét programjai a következők:

Január 13. kedd 17.00

Esernyős Filmklub

Megszállottság és álmodozás – a 60-as évek a magyar filmművészetben

Induló filmklubunkban a hazai filmes világ kiemelkedő korszakából, a 60-as évekből válogattunk olyan filmeket, melyek évtizedekre meghatároztak a magyar film jövőjét.

Az első film: Makk Károly – Megszállottak (fekete-fehér, magyar filmdráma, 95 perc, 1961)

Az Esernyős Filmklub Makk Károly megtisztelő jelenlétével és egy beszélgetéssel indul.

A belépés díjtalan.

Facebook: https://www.facebook.com/events/766677273379791/

 

Január 14. szerda 17.30

Kreatív írás tanfolyam Lackfi Jánossal

Kurzusvezető: Lackfi János

Kreatív Írásra nagyon sokfelől érkeznek az emberek. Lackfi János kurzusaira járt már elméleti matematikus és ügyvéd, grafikus és műegyetemi hallgató, sebész és gimnazista, tolmács és ügyintéző. Az irodalom amúgy is arról szól, hogy bárki lehet tűzoltó, katona, vadakat terelő juhász, sőt, mesterlövész, bérgyilkos vagy űrhajós is. Csak bele kell élnie (írnia) magát a szerepbe.

Jegyár: 3000 Ft/alkalom, 15000Ft/6 alkalmas bérlet

Facebook: https://www.facebook.com/events/931489620202060/

 

Január 15. csütörtök 17.30

Szavak helyett érintés – párbeszéd a magzattal

Andrek Andrea pszichológus és Juhász Krisztina mentálhigiénés szakember előadása leendő szülők, nagyszülők és minden érdeklődő számára

A gyógyító érintés és a kapcsolatok művészetének is nevezett haptonómia egy elterjedt, a leendő szülők által igen nagyra becsült szülésfelkészítő módszer Hollandiában és Franciaországban. A haptonómia többek között a spontán, természetes szülő-magzat kapcsolat tudatossá tételéhez, kölcsönös kommunikációvá és párbeszéddé alakításához, s ha szükséges, a gyógyításához nyújt segítséget. A haptonómiás kapcsolatban az anya és a baba zárt világa az apa számára is megnyílik – mivel az anya, az apa és a baba egyszerre vesznek benne részt –, s ezáltal megélhetik benne hármuk egységét, családjuk teljességét. Az előadást követően január 26-tól 5 alkalmas haptonómia témájú tanfolyamot indítunk Juhász Krisztina mentálhigiénés szakember vezetésével!

A belépés díjtalan.

Facebook: https://www.facebook.com/events/592605477549845/


Január 15. csütörtök 18.00 – kávézó

Esernyős live: Fenyvesi Márton szóló projekt

A 27 éves, Junior Príma díjas gitáros immáron nemcsak Magyarország jazz és kísérleti zenei szcénájában számít kiemelkedő tehetségnek: 2012-ben első helyezést ért el a Monaco-i Jazz szólista versenyen, rendszeresen koncertezik Amszterdamban és Párizsban, ezúttal azonban – nagy örömünkre – az Esernyős közönségének zenél.

A belépés díjtalan.

Facebook: https://www.facebook.com/events/720818014681683/

 

Január 16. péntek 18.00 – kávézó

Bországjáró

Rendezvénytermünk nyitóhetének péntekén indul útjára országjáró virtuális bortúránk, melynek során minden hónap utolsó péntekén egy magyarországi borvidékkel ismerkedhetünk meg neves sommelier-k és borászok vezetésével. A borkóstolóval egybekötött ismeretterjesztő előadás sorozat remek program azoknak, akik nem csak szeretik, de szeretnék is megismerni a borokat. Az első alkalom programja:

 

Tények és tévhitek a borokról

Kovács Antal háromszoros magyar sommelier bajnok, www.pincearon.hu.

Jegyár: 2500 Ft, a programot 18 éven felülieknek ajánljuk, előzetes regisztráció szükséges az esernyos@kulturkozpont.hu e-mail címen vagy személyesen az Esernyősben.

Facebook: https://www.facebook.com/events/1572581676309478/

 

Január 17. szombat 10.30

WEST COAST SWING WORKSHOP Óbudán először!

Gyere, és ismerd meg a WEST COAST SWING-et, a napjainkban a fiatalok körében futótűzként terjedő modern társastáncot! A műfaj Amerikából ered, Magyarországon 2006 óta van jelen, különlegességét a partnerek közötti technikás kapcsolat adja, népszerűségét az, hogy az összes mai modern – és picit régebbi – zenére jól táncolható. Sajátítsd el egynapos workshopunk keretében a tánc alaplépéseit és stílus-jegyeit, szerezz használható tánctudást már négy óra alatt. Mindezt Óbuda szívében, Budapest egy ismert és elismert táncpedagógusától.

Jelentkezés Sramli Krisztinánál: +3620/530-2266

Jegyár: 4000/fő/kurzus

Facebook: https://www.facebook.com/events/394662087354181/

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság