Párakapukkal és ivókutakkal a hőség ellen

Hírek
Közzétéve:
extrem hosegCsütörtökre virradóra – hasonlóan az előző éjszakához – több helyen is megdőlt az eddigi legmagasabb napi minimum hőmérsékleti rekord. A legmagasabb értéket hajnalban a fővárosi Lágymányoson mérték, ahol csak 24,8 Celsius-fokra csökkent a hőmérséklet az éjszaka folyamán- közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján.
Napközben Budapesten és az ország több pontján is 37 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, napon 40 fok fölötti mértékeket mérnek. A kánikulában az óbudai önkormányzat nem csak dolgozóit látja el ásványvízzel, hanem az ügyfeleknek is lehetőséget biztosít a folyadékpótlásra. Az önkormányzat épületében ballonos víz áll az ügyfelek rendelkezésére. A Szociális Szolgáltató Intézményben fokozottan figyelnek a lakók és az idős klubok látogatóinak folyadékpótlására.
Ahol erre lehetőség van, klímaberendezéssel felszerelt termekben tartják a foglalkozásokat, ahol nincs klíma, sötétítéssel, ventilátorral hűtik a helyiségeket. Az idős ellátottakat csak reggel vagy délután négy óra után viszik ki az épületekből, orvoshoz, ügyeket intézni klímás gépkocsival szállítják az időseket.
DSC_0275DSC_1261
Az önkormányzat még a hőségriadó elrendelése előtt üzembe helyezte a  párakapuit a kerület főbb csomópontjain. A vízpermetet szóró kapuk alatt áthaladva enyhülést hozhatnak a kánikulában megviselt szervezet számára.  A párakapuk lényege, hogy a vízpermetet, illetve a vízködöt alkotó cseppek mérete a szokásos vízcseppeknél jóval kisebb, így lényegesen hatásosabban csökkentik a hőérzetet is.
A kerületben az alábbi csomópontokon üzemelnek párakapuk:
– Csobánka tér
– Heltai J. tér
– Szentlélek tér,
– Római tér
– Pethe Ferenc tér.
ivókutak
A folyadékpótlásban segíthetnek a köztéri ivókutak, amelyek a következő helyszíneken találhatók meg:
Játszótereken:
Gyenes u. 1-3
Kiskorona u. 18-20.
Reménység u. 9.
Huszti u. 6.
Meggyfa u. 25-27.
Vörösvári út 1.
Kanóc u.
Hímző u. 1.
.
Kültéri fitnesz parkoknál:
Harrer P. utca
Csobánka Művelődési ház mögött
Arató E. tér
Egyéb köztereken:
Csobánka tér
Hold udvar
Kerék utca 2-10. mögött
A hőségérzetet csökkentheti, ha szökőkutak közelében tartózkodunk, de felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy kizárólag a vízpára hűsítő hatását használják ki!.
A szökőkutakban való pancsolás és ivás  tilos, mert vegyszereket tartalmaznak. Kérjük ne használják mosakodásra és a gyermekeket ne engedjék pancsolni bennük!
római téri
Szökőkutak:
Római tér
Kolosy tér
Promenád
Pethe F. tér (jelenleg javítás alatt)
.
.
Szükség esetén kérjük vegyék igénybe a bevásárló- és szolgáltató központok, valamint az egészségügyi létesítmények, rendelőintézetek nyújtotta  lehetőségeket.

Az alábbi helyiségek légkondicionált, klimatizált terek, ahová  behúzódhatnak a kánikula elől:

  • FLÓRIÁN Üzletközpont, Flórián tér 6-9.
  • CSILLAGVÁR Bevásárlóközpont, Rákóczi út 36.
  • TESCO Bevásárlóközpont, Bécsi út 258.
  • AUCHAN Aquincum Óbuda Áruház, Szentendrei út 115.
  • BAUMAX Óbuda Áruház, Szentendrei út 40.
  • PRAKTIKER Áruház, Bécsi út 136.
  • EUROCENTER Bevásárlóközpont, Bécsi út 154.
  • MC DONALD’S étterem, Vörösvári út 52-54.
  • MC DONALD’S étterem, Ipartelep u. 1.

A hasznos tanácsok kánikula idejére linkre kattintva általános és egyéb tanácsokat olvashat arról, hogyan kerülhető el a hőguta, napszúrás és a leégés.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság