Puskás-szobor a Promenádon

Hírek
Közzétéve:

Puskas mno

Fotó: mno.hu

Több százan vettek részt a világ első egész alakos Puskás-szobrának leleplezésén március 28-án Óbudán. A legendás labdarúgó, Puskás Ferenc április elsején lenne 86 éves. Az emlékét megörökítő műalkotás az Óbuda-Újlak Közösségi Egyesület elnöke, Hatházi György, és a Symbol étterem tulajdonosa, Barna Sándor kezdeményezésére, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata támogatásával valósult meg.

A szoboravatón a városrész polgármestere, Bús Balázs beszédében hangsúlyozta: Puskás Ferenc személyét soha nem látott konszenzus övezi, nemcsak Magyarországon, hanem szerte a világban. – A „száguldó őrnagyként” is emlegetett balösszekötő, s vele az Aranycsapat, az ötvenes évek kilátástalanságában, a nemzet nagyságát és sikerét szimbolizálta. Egy focipályányi füves terület jelentette a szabadságot, ahol tényleg az történhetett, amit mi, magyarok akartunk – mondta a polgármester.

Emlékeztetett: Puskást gyakran együtt említik a nagy csapattárssal, Hidegkutival, aki Óbudán született. Hidegkuti Nándor a III. kerület díszpolgára, akiről kitüntetést is elneveztek. – Ahogy összetartoztak ők az ötvenes években, úgy ma is összetartoznak – fogalmazott a polgármester. Szavait, melyek szerint ha Puskás Ferencnek szobra áll a kerületben, úgy helyes, ha a közeljövőben Hidegkutira is köztéri szobor emlékeztet, nagy taps fogadta.

A szoboravatón a fővárost Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes képviselte. Mint mondta, Puskás személye, és már óbudai szobra is kapocs Budapest és a világ között.

Hosszan citálta Puskáshoz fűződő személyes emlékeit az élő legenda, Szepesi György sportriporter. Puskás első, 1945-ös válogatott szereplésétől – mely Szepesi sportriporteri debütálása is volt egyben – az utolsó, magyar válogatottban elért gólján át a kórházi betegágyánál tett látogatásokig számos történetet idézett.

Puskás emberi nagyságát egy spanyolországi történettel mutatta be. Egy 1963-as madridi bokszmérkőzést idézett fel, amelyet sokáig úgy tűnt, magyar szurkolók nélkül vív majd meg a legendás Papp László, de végül Puskás, valamint az akkor a Barcelonában futballozó Kubala László száz katalánt „lefizetett” azért, hogy magyarul drukkoljanak.

Az esemény csúcspontjaként Puskás Ferenc özvegye, Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes, Bús Balázs és Szepesi György közösen leleplezte a szoborcsoportot, amelynél a Puskás Suzuki utánpótlás tornán résztvevő csapatok, a Puskás Akadémia, a Budapest Honvéd, a Hagi Akadémia, a Melbourne Football Institute, a Panathinaikosz és a Real Madrid képviselői egy-egy emlékkoszorút helyeztek el.

A műalkotás Puskást örökíti meg, amint Madridban gyerekeket tanít dekázni. A legendás futballistát az októberben elhunyt Pauer Gyula tervei alapján formázták meg, míg a gyerekek figurája és a kompozíció egésze Tóth Dávid alkotása.

Az első egész alakos köztéri Puskás-szobor a III. kerület megújult városrészében, az óbudai Promenád középpontjában – a majdani Puskás Öcsi téren – az utca szintjén áll, emberközeli, körbejárható.

A szoboravatáson Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára, Menczer Erzsébet, Óbuda országgyűlési képviselője, Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság sportszakmai igazgatója, valamint a Magyar Labdarúgó Szövetség képviseletében Vizi E. Szilveszter akadémikus, az MLSZ elnökségi tagja is részt vett.

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság