Továbbra is érvényben a szmogriadó, de javulás várható

Hírek
Közzétéve:

A napossá vált és hideg időjárás tegnap is alapvetően a romlás fő tényezője volt, a vasárnapi gépjárműforgalom kicsi, illetve helyi hatása mellett még a nem földgáztüzelésű fűtőberendezések kéményei járultak hozzá – a főváros fölött lezáródó és gyorsan összeszűkülő légrétegben – a szálló por szintjének növekedéséhez.

A jelentős romlás nyolc mérőpont környezetében a tájékoztatási küszöbérték (75 µg/m3), ezeknek felénél  a riasztási küszöbérték (100 µg/m3) túllépését eredményezte, ezzel ismét teljesült a riasztási fokozat első napi feltétele. A vonatkozó jogszabályok szerint szálló por esetében a riasztási fokozat akkor áll fenn Budapesten, ha a szálló por (PM10) koncentrációja a riasztási küszöbértéket (100 µg/m3) három mérőponton, két egymást követő nap, 24 órás átlagában meghaladja, és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható.

A riasztási fokozatban a légszennyezettségi szint rövid idejű hatása veszélyt jelent a teljes lakosságra, a tájékoztatási és riasztási szint közötti rövid idejű hatás veszélyt jelent az emberi egészségre a lakosság valamely különösen érzékeny csoportjainál, különösen a gyermekeknél, időskorúaknál, betegeknél.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat legújabb előrejelzése szerint a vasárnap este, hétfőre virradó éjszaka feldúsult PM10 koncentráció hétfő napközben várhatóan csökkenni fog, de hétfő este főként a felhőzeti viszonyok függvényében ismét romlás várható. Napi átlagban a vasárnapihoz képest javulás valószínű a levegő minőségében.

Kedden a nap második felében csapadék érkezik, nagyobb részt hó formában. Ez javulást ígér, bár komolyabb szél, légcsere nem társul a ciklonhoz. Szerdán a légmozgás gyenge marad, a borult, csapadékos időjárás hatására elmarad az erősebb éjszakai lehűlés. Pénteken élénk délnyugat széllel melegebb levegő érkezik, ami kedvezően befolyásolja a levegőminőséget. Szombaton is folytatódhat a kedvező tendencia.

A fővárosi szmoghelyzet ismételt romlásának elkerülése, illetve a további javulás érdekében Tarlós István főpolgármester felkéri a lakosságot és a légszennyezőket a következő önkéntesen betartandó, megelőző intézkedésekre:

  1. a fővárosi úti célok eléréséhez mérsékeljék, vagy lehetőség szerint szüneteltessék az egyéni gépjárműhasználatot, részesítsék előnyben a közösségi közlekedést;
  2. mellőzzék a gépjárművek indokolatlan – álló helyzetben történő – alapjárati üzemeltetését;
  3. mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések – ha egy háztartásban létezik földgáztüzelési mód, akkor mellőzzék a szilárdtüzelésű kandallók, cserépkályhák – használatát;
  4. a szolgáltató, illetve termelő tevékenységet ellátó létesítmények üzemeltetői csökkentsék porkibocsátásukat.

A szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatára vonatkozó kéréshez kapcsolódóan felhívjuk arra is a figyelmet, hogy a vonatkozó jogszabály szerint: „hulladék nyílt téri, vagy a hulladékok égetésének feltételeit rögzítő jogszabályban foglaltaknak nem megfelelő berendezésben történő égetése, a háztartásban keletkező papírhulladék és veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen fahulladék háztartási berendezésben történő égetése kivételével tilos„.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság