Önkéntesség és turizmus – testvérvárosi találkozó 2011

Hírek
Közzétéve:

Az Óbuda Napjához kapcsolódó találkozó keretében megrendezett konferencián a testvérvárosok az együttműködés új lehetőségeit keresték a turizmus és az önkéntesség területén. Amstelveen, Billigheim, Csíkszereda, Udine és Varsó-Bemowo küldöttsége városaik, illetve városrészeik bemutatása után rövid ismertetőt hallgattak meg Óbuda múltjáról, jelenéről és terveiről.

A testvérvárosok képviselői az egyes települések sajátosságaiból fakadó egyéni megoldásokat emelték ki előadásaikban a turizmus és az önkéntesség témakörében. Amstelveen és Bemowo a részleges önállóságból, a nagyobb egészhez tartozásból kovácsolna erényt. Csíkszereda és Billigheim a vallási turizmusban lát lehetőségeket, Udine az életének fontos periódusát a településen töltő Tiepolo városaként kíván bemutatkozni. A vendéglátó Óbuda-Békásmegyer történelmi múltjára alapozott turizmusát felvázoló Szabó Magdolna főtanácsadó a kialakítandó óbudai promenádot emelte ki a kerület turisztikai tervei közül.

Valamennyi résztvevő hangsúlyozta bemutatkozásában a városi zöldterületek gondozásának, növelésének fontosságát, és a kultúra, valamint az oktatás kiemelt jelentősége mellett közös elem a testvérvárosok életében a tömegsport, az egészséges életmód támogatása. Az önkéntesség évében az önkéntes munka volt a testvérvárosi találkozó egyik legfontosabb témája. A résztvevők kisfilmekkel színesített előadásokon ismertették a szűkebb pátriájukban tevékenykedő civil segítőszervezeteket és azok helyhatóságokhoz fűződő viszonyát.

A vendéglátó Óbuda példaértékű szociális ellátórendszeréről Bús Balázs polgármester, a civil szervezetekkel való szoros együttműködésről és az önkormányzat civil levelezőlistájáról Locskainé Radnai Írisz civil referens számolt be. Nagy sikerrel mutatkozott be a külföldi küldöttségek előtt a kerületben működő, lakótelepi kallódó fiatalokat gondozó Jövőbarát Alapítvány és a gyógyíthatatlan betegeknek szakértő segítséget és lelki támaszt nyújtó Magyar Hospice Alapítvány is.

A konferencia résztvevői a számos különbözőség mellett az önkéntességben találták meg a közös pontot, az azonos emberi vonást. “Különbözőek vagyunk, de az emberi mindannyiunkban azonos” – fogalmazta meg Bús Balázs polgármester. “Akkor kapunk a legtöbbet, ha adhatunk. Ne azt kérdezzük, mit kaphatunk mi, hanem azt, mit adhatunk” – utalt Kennedy szavaira a kerület első embere.

Az önkéntesség gazdasági értékéről nem szokás, de érdemes beszélni – figyelmeztetett zárszavában Theisz Bálint alpolgármester, a konferencia levezető elnöke. A fejlett nyugati országokban a gazdaságilag aktív népesség 10% végez önkéntes munkát, ami 400 milliárd dollárral járul hozzá a megtermelt javakhoz, és a teljes gazdaság 10%-át is kiteheti.

“Abból élünk, amit kapunk, de az éltet minket, amit adunk” – összegezte Churchill soraival a találkozó tanulságát Frans Huissen, az amstelveeni Önkéntes Központ vezetője.

Az önkormányzat a testvérvárosi találkozót az Európa a polgárokért elnevezésű uniós pályázat támogatásával rendezte meg.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság