A szabályok betartatása és nem a bírságolás a cél!

Hírek
Közzétéve:
„Egymással együttműködve, közösen könnyebb rendet tartani”

A kerületi közterület-felügyelet megalakulása óta munkámnak köszönhetően, a III. kerületi Rendőrkapitányság eddigi vezető-helyetteseként, mindig is rálátásom volt a felügyelet működésére. Szerencsésnek tartom magam, hogy alapjában véve egy jól működő közterület-felügyelet irányítását vehetem át. Egy hasonlattal élve, jó a Forma 1-es autó, de azon is mindig van mit állítani a még jobb és jobb teljesítmény érdekében.

Szeretnénk önt bemutatni olvasóinknak. Mit tudhatunk meg pályafutásáról, magánéletéről?

– 1996-ban szereltem fel, ahogy rendőr berkeken belül mondjuk. Abban a szerencsés helyzetben voltam és vagyok, hogy a kezdetektől Óbudán teljesíthetek szolgálatot. Eleve a pályám kezdetén ide is kértem magam. Egy ismerősöm azzal ajánlotta, hogy ez az egyik legjobb kerület a fővárosban, munka és rendészeti szempontból is. Teljesült a kívánságom, több mint 21 éve dolgozom itt. Végigjártam a teljes ranglétrát, a körzeti megbízotti beosztástól kezdve. 2011-ben lettem kapitányságvezető-helyettes. Régóta  megfogalmazódott bennem, -figyelemmel az egy helyen eltöltött szolgálati évek számára-, hogy ideje lenne pályát váltanom és kipróbálni magam egy újabb területen. Vágytam is újabb motivációra, kihívásra, de a városrészt nem akartam elhagyni. Ezért jókor jött a lehetőség, megpályáztam a közterület-felügyelet vezetői munkakört.

Tizenegy éve élek a kerületben. Békásmegyeren lakom a családommal, párommal, a 18 éves fiúnkkal és a pici lányunkkal. Aktív tagja vagyok több helyi közösségnek is. Részt veszek különböző civil fórumok munkájában, tevékenységében, rendszeresen sportolok. A sport keretében alakítottunk egy csapatot, melynek tagjaival időről időre, nagyobb versenyekre, akadálypróbákra is járunk. Előszeretettel futjuk le akár a maratoni távot is, vagy teljesítjük a Spartan típusú megmérettetéseket. A csapatban rendőr kollégák is vannak, és szeretném, ha a közterület-felügyelet munkatársai közül is minél többen csatlakoznának hozzánk. Kollektívában szeretek dolgozni és sportolni is. Közös a munka az erőfeszítés, közös a siker és a kudarc is.

 Mindig ilyen sportos volt?

– Diák éveimben sokat sportoltam, de később kevés időm maradt a rendőri munkám mellett a mozgásra. Ennek eredményeként jelentős súlyfeleslegre tettem szert az évek során. Az életmódváltás gondolata és az elhatározás 2011-ben fogalmazódott meg bennem. Azon a napon vettem át az Óbuda Közbiztonságáért Díjat is. Akkor döntöttem el, hogy ez nem mehet így tovább. Azóta életmódot váltottam. Odafigyelek az étkezésemre és rendszeresen mozgok.

A rendőrség és a közterület-felügyelet között kezdetektől jó az együttműködés.

– A közterület-felügyelettel megalakulása óta szoros kapcsolatban állunk. Több kapcsolódási pont is volt. Például a térfigyelő kamera-rendszer üzemeltetésén túl a fejlesztésekre vonatkozó tendereken is közösen dolgoztunk. A rendőrségen mindig is jelen volt a létszámot meghaladó többletfeladatokból adódó deficit. A Budapesti Rendőr-főkapitányság és a kerületi önkormányzat sok segítséget nyújtott az anyagi és a technikai feltételek biztosításában egyaránt. Azonban ahhoz, hogy hatékonyan el tudjuk látni a közterületi szolgálatot, minden erőre szükség volt. Így segítségül hívtuk a felügyeletet és polgárőrséget, közös járőrpárok szolgálatba állítása érdekében. Meg kell említenem, hogy nagyon jó kapcsolat alakult ki az együttműködőkkel.

Mit tart elsődleges célkitűzésének?

– A szabályokat be kell tartatnunk, a közterületek rendjét biztosítani kell, de ahogy eddig, úgy a továbbiakban sem a bírságolás a cél. Egyfajta prioritást mindig fel kell állítani, amit a rendőrségnél sikerült kialakítanunk. Reményeim szerint ez a felügyeletnél is így lesz. Egyik alapelvem a tett-arányosság. A jogsértésekkel arányban álló szankcionálást kell alkalmazni, azokon a területeken, ahol a lakosokat a leginkább irritáló jogsértések történnek. A szankcióra nem mindig van szükség, legtöbbször elég a figyelmeztetés, a tájékoztatás. Sokszor nem is tudják az emberek, hogy jogszabályt sértenek. Jó volna a lakosokkal minél közvetlenebb kapcsolatba kerülni, hogy elsősorban ne a bírságokkal azonosítsanak bennünket a nevünk hallatán, legyen rálátásuk munkánk, a közösség érdekében tett erőfeszítéseink egészére. A cél, hogy minél inkább elfogadják a felügyelet munkáját, és segítsük egymást, hiszen közös érdek a rend fenntartása, itt Óbudán. A további cél, hogy ténylegesen azokra a problémákra koncentráljunk, amit az adott lakóközösség annak tart. Ezt egyebek mellett közös közterület-bejárásokkal, a lakosság képviselőivel, felügyelői és rendőrségi körzeti megbízottak bevonásával tudjuk felmérni. Emellett szeretném, ha olyan közösségi felületet hoznánk létre, amelyen a lakosok közvetlenül tudnak észrevételt, bejelentést tenni vagy éppen segítséget kérni. Reményeim szerint ezáltal a fiatalabb generációt is bevonhatnánk. Ha a lakosok úgy érzik, hogy tettek valamit a rendért, közösségért, akkor jobban elfogadnák a tevékenységünket is.

A közeljövőben milyen feladatok várnak a felügyeletre és Önre?

– Az aktuális feladat látszólag nem tűnik túl nagynak, mégis fontos és jelentős szervezési munkát igényel kollégáimtól. A turisztikai idényben a frekventált területeken biztosítjuk a felügyelők jelenlétét. Ennek keretében nemcsak járőrszolgálattal, hanem a BRFK Dunai Vizirendészeti  Rendőrkapitányság állományával kiegészülve péntektől vasárnapig motorcsónakkal is járőrözünk a Duna kerületi szakaszán, pontosan azért, hogy a vízen sportolókat, a szabadidejüket itt töltő embereket védjük a jogsértésektől. Idén nyáron ez kiegészül azzal, hogy a vizes világbajnokság idején a hét többi napján is, a BRFK munkatársaival közösen látunk el szolgálatot, mivel a rendezvényre látogatók miatt várhatóan megnövekszik a vízi forgalom is.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság