Családterápia a Családsegítőkben

Hírek
Közzétéve:

A rendezvény fő célkitűzése a családterápia szociális szférán belüli elhelyezése és közös nyelvének, kultúrájának a kialakítása volt. Összesen 86 szakember vett részt az eseményen.

Már 30 éve folyik Magyarországon családterapeuta képzés és egyre elterjedtebb, keresett módszer a pszichoterápia mellett a magánrendelésekben is. A családterápia olyan pszichoterápiás megközelítés, amely a családi rendszert mint egységet helyezi a középpontba és a terápiás beavatkozás egységének is a családot tekinti. Fő célja a család működésének javítása minden szinten: a kölcsönös megértés és érzelmi támogatás növelése a családtagok között, a megküzdési készségek és problémamegoldási stratégiák fejlesztése.

A családterapeuta a megjelenő zavarokra (a gyermek rossz iskolai teljesítménye, függőség jelenléte, külső kapcsolat megjelenése, kommunikációs nehézség a tagok között, bepisil a gyerek, pszichiátriai betegség a családban, stb.) tünetként tekint. A személyes terápiás beszélgetések során nagyobb rálátást biztosít a családtagoknak a saját problémájukra és aktív közreműködésükkel oldja azt.

A konferencián az ország sok Család- és Gyermekjóléti Központja képviseltette magát (pl. Miskolc, Debrecen, Tatabánya, Fót, Nagykáta, Dunakeszi, Dunaújváros, Nyíregyháza, Érd, Martonvásár, Kecskemét, Vác, Kunszentmárton, Aszód, Dabas, Páty, Zsámbék, Derecske, Monor, Enying, Székesfehérvár, Kunszentmárton és 13 budapesti kerület). A hallgatóság soraiban helyet foglalt Gallóné Nagy Judit, a Polgármesteri Hivatal Szociális osztályvezetője is, ezzel is hangsúlyozva a családterápiás szolgáltatás fontosságát kerületünkben.

A délutáni kerekasztal beszélgetésben mind a három magyarországi családterapeuta képzőhely (Magyar Családterápiás Egyesület, SOTE Mentálhigiénés Intézet, Wesley János Lelkészképző Főiskola) képviseltette magát. Rajtuk kívül a beszélgetésen részt vettek a Szegedi Tudományegyetemen rendszerszemléletű szociális munkát oktatók, a Dunaújvárosi Család- és Gyermekjóléti Szolgálat szakmai vezetője, a Nagykátai Család- és Gyermekvédelmi Központ intézményvezetője, valamint a XII. kerületi Család- és Gyermekvédelmi Központ intézményvezetője.

Közös nehézségként fogalmazódott meg országos szinten, hogy a családterápiás szolgáltatás megvalósítása erősen függ az adott intézmény- és fenntartó vezetőjének szemléletétől, beállítottságától. Több olyan bemutatkozó intézmény volt, ahol az intézményvezető lobbitevékenységének volt köszönhető a családterapeuta státusz létrejötte.

A 2016. szeptember 19-én megrendezett konferencia kimondta egy egységes szakmai protokoll kialakításának szükségességét. A rendezvény ezért a további egyeztetések kiindulópontjaként is szolgált, amelyek célja a családterápia szakmai dilemmáinak, törvényi szabályozásának, szupervíziójának, és gyakorlóterepeinek áttekintése és szükség szerinti módosítása. Az Óbudai Családi Tanácsadó 2017 tavaszán a fenti témában, az elkészült anyagok összegzése céljából várhatóan egy újabb konferenciát fog szervezni.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság