Egyedülálló kezdeményezés: főkertészünk javaslatára kerületünkben ezentúl csak természetes, bionövényvédő szereket alkalmazunk

Hírek
Közzétéve:

Tudomásunk szerint nincs még egy olyan önkormányzat hazánkban, amely teljes egészében megszünteti e szerek alkalmazását, és áttér a biokertekben és közterületen is elfogadott növényvédelemre.

Főkertészünk véleménye szerint ez a lépés messze túlmutat önmagán, hiszen Budapest egyik legnagyobb kerületében, 40 négyzetkilométeres területen a csak természetes, bionövényvédő szerek alkalmazása csökkenti a környezet- és természetkárosítást. Így Óbuda-Békásmegyer területéről nem kerül majd be a korábban használt mérgek szermaradványa sem a táplálékláncba, sem a talajba, sem a talajvízbe, sem pedig a Dunába.

A vadgesztenye, a platán, a juhar, a szivarfa és a hárs kezelésére, kondíciójuk növelésére, rügyképződésre, egyben a lisztharmatgomba ellen Tiosol lombtrágyát (kalcium, kén, bór) és Humus FW-t (huminsav, fulvosav, mikroelemek) használnak majd. Komplex hatásuk folytán ezek a szerek serkentik a növények csírázását, gyökerezését és növekedését, valamint elősegítik a tápanyagok felvételét.

A lombtrágyázás hatására jobb kondícióba hozott növények jobban ellenállnak a kórokozóknak és a kártevőknek, egy fertőzés pedig kevésbé viseli meg őket, írja dr. Kerényi-Nagy Viktor.

A fákat és a cserjéket károsító rovarok és atkák ellen Biosol-Káliszappant alkalmaznak, amely bevonja, leoldja, lemossa a kártevőket, ezzel gyérít. Ez a szer kombinálható a Tiosollal, így a lisztharmat elleni nyári kezelésre is alkalmas.

A gyomirtás esetében – összhangban az Európai Unió szándékával – önkormányzatunk felfüggeszti a glifozát alkalmazását. A gyomok visszaszorítását mechanikai gyérítéssel, mulccsal és takarónövények alkalmazásával érjük majd el.

A növényvédelem átalakításának eredményességét az Ökológiai Mezőgazdasági Kutató Intézettel és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel együttműködve fogja dr. Kerényi-Nagy Viktor felmérni és kiértékelni.

 

A képen egy falevél látható

Kártevő bogarak egy falevélen

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság