Érték, minőség, sokszínűség – Interjú Vass Lajossal, az Óbudai Társaskör új igazgatójával

Hírek
Közzétéve:

Az Óbudai Társaskör hiteles, szerethető otthona a zene- és irodalombarátoknak, emellett élő közösségi tér, ahol minden generáció megtalálja a számára legkedvesebb programot. Az intézmény vezetésével Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat idén január elsejétől öt évre Vass Lajost, a Szolnoki Szigligeti Színház korábbi igazgatóját, a Magyar Állami Operaház 2006 és 2010 közötti főigazgatóját bízta meg. Bár a jelenlegi járványhelyzetben rövid távon csak óvatosan lehet tervezni, a korlátozások feloldását követően ismét pezsgő kulturális élet költözhet a kerületi fenntartású, de fővárosi – sőt a komolyzene területén országos – jelentőségű intézménybe. Vass Lajossal a Társaskör jövőjét érintő elképzeléseiről, célkitűzéseiről beszélgettünk.

Milyen indíttatásból nyújtott be pályázatot az Óbudai Társaskör vezetői feladatainak ellátására?

Huszonkilenc évvel ezelőtt elmentem egy kamarazenekar próbájára. Hihetetlen alázattal, koncentrálással, fegyelemmel és pontossággal próbáltak. Bámulatos volt. Este pedig meghallgattam a koncertet. Frenetikus élményt adott, lenyűgöző volt. Elvarázsolt! A zenekar a Rolla János vezette Liszt Ferenc Kamarazenekar volt. A helyszín pedig az általam addig nem ismert Óbudai Társaskör volt, élén Merényi Judittal. Bennem már akkor, a közös munka során pedig később még inkább, a zenekar és a Társaskör szinte eggyé vált. Beléjük szerettem! Csodát csináltak külön-külön és együtt is. Az elmúlt közel három évtizedben sokszor, különféle alkalmakkal voltam a Társaskörben. Mindig magasra tették a mércét. Az épület és a benne folyó munka összeforrt, összecsiszolódott. Ezt érezte, értette, szerette meg Óbuda lakossága, a közönség. Ez az intézmény az évek során olyan ékszerdobozzá vált, aminek lelke van! A művészeti és kulturális életben közel negyven év alatt több helyen dolgoztam, különböző munkakörben. Úgy érzem, e tekintetben álmaim, vágyaim döntően teljesültek. Mégis, amikor megláttam a pályázati kiírást az Óbudai Társaskör vezetői feladatainak ellátására, arra gondoltam, hogy én is szívesen tennék értéket ebbe az ékszerdobozba, talán még fényesíteni is tudnám. Ezért adtam be a pályázatomat.

Melyek a legfontosabb elemei vezetői programjának, szakmai fejlesztési koncepciójának?

Az Óbudai Társaskör egyszerre magyar nemzeti identitásunk letéteményese és egyetemes, európai kulturális örökségünk közvetítője, valamint Óbuda-Békásmegyer polgárai számára kiapadhatatlan művészi kincsestár. Az intézmény három sikeres évtizedet tudhat maga mögött, amit igazgatóként Merényi Judit és Harsányi Mária neve fémjelez. Megítélésem szerint 2021-ben ismét korszakhatárhoz érkeztünk: az intézményvezetőnek a „patina és progresszió” jegyében egyszerre kell őriznie a hagyományokat, és megújítani, új közönségrétegek számára is élvezhetővé, átélhetővé tenni az Óbudai Társaskör programkínálatát. Vezetői jelmondatom ebben a kontextusban is érvényes: érték, minőség, sokszínűség.

Hogyan szeretné elérni, hogy az Óbudai Társaskör a jövőben is a klasszikus zene otthona, országos jelentőségű központja maradjon?

Intézményvezetőként arra törekszem, hogy az Óbudai Társaskörnek minden évszakban legyen egy-egy kiemelkedő, országos jelentőségű komolyzenei eseménye. A negyedévente rendezendő, világszínvonalú kamarazenei hangversenyeknek köszönhetően azt szeretném, hogy az Óbudai Társaskört „a komolyzene ékszerdobozaként” emlegessék. Ebben a folyamatban az Anima Musicae Kamarazenekarra, a Budapesti Vonósokra, a Liszt Ferenc Kamarazenekarra és az Óbudai Kamarazenekarra éppúgy számítok, mint külső partnerekre. Komolyzenei hangverseny-sorozatainkban folytatni szeretném a Budapesti Filharmóniai Társaság kamarazenei estjeit, a népszerű Játékos muzsika 7×10 percben című programot, a kiváló Szent Efrém Férfikar koncertjeit, a Házimuzsika ciklust, illetve a régizenei sorozatot. Megmaradnak a Fehéren–Feketén című zongoraestek, a zeneakadémisták rendszeres hangversenyei, illetve a Roth Ede által vezetett Gitármuzsika Óbudán sorozat.

Milyen programokra számíthatnak a könnyűzene kedvelői?

Az Óbudai Társaskör „rezidens” együtteseire, a Budapest Ragtime Bandre és a Kék Duna Szalonzenekarra a jövőben is kiemelten számítunk. A hely szelleméhez jól illeszkedik a tradicionális jazz: a két világháború közötti swing és dixieland. Ennek jegyében a Kossuth-díjas Hot Jazz Banddel, a szegedi Molnár Dixieland Banddel, valamint fiatalabb előadókkal tervezek koncerteket. Önálló Társaskör-produkciók létrehozása is elsősorban a komoly- és könnyűzene, illetve a zenés irodalmi estek területén lehetséges.

A saját szervezésű kulturális programok, jól működő klubok közül melyeknek a folytatását, bővítését tartja kiemelt feladatnak?

A szabadtéri, nyári előadásokban rejlő lehetőségek kiapadhatatlanok, ezért a következő öt évben még nagyobb stiláris és műfaji változatosságra törekszem. Jól működő sorozatainkat – Muzsika a kertben, Opera a kertben – megőrizzük, miközben nagy hangsúlyt kap a pesti kabaré, a zenés komédia gazdag hagyománya, valamint évente legalább egy-egy előadással megjelenik az operett, a musical, a jazz, a népzene, a világzene és az akusztikusan előadott popzene. Szeretném, ha minél több kiemelkedő művész tervezne önálló estet kifejezetten az Óbudai Társaskör színpadára. Jól működő klubjaink – Zenebarátok Klubja, Mozart Klub, Bridzs Klub – megőrzése fontos feladat, de legalább ugyanilyen fontos, hogy nyitni tudjunk a fiatalabb korosztály felé. Szeretnék jazzklubot indítani Óbudán, amelynek célja a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végzett fiatal tehetségek felkarolása. A hazai kortárs alkotóművészet segítése érdekében zeneszerzői pályázatok kiírását, ösztöndíj-program beindítását is tervezem, és az Óbudai Társaskör Galériában is a fiatal, pályakezdő tehetségek támogatására helyeznénk a hangsúlyt.

Pályázatának fontos pillére az együttműködés szélesítése a különböző intézményekkel, civil szervezetekkel, nemzetiségekkel. Melyek a legfontosabb célkitűzései ezen a téren?

A kiemelt együttműködések mellett szeretném folytatni, illetve feleleveníteni a közös gondolkodást és programszervezést a kerület más kulturális intézményeivel, például az Óbudai Kulturális Központtal és az Óbudai Múzeummal, illetve az Óbudai Danubia Zenekarral. A Társaskör hagyományosan jó kapcsolatot ápol a kerületben tevékenykedő művészeti iskolákkal, ami megőrzendő, fejlesztendő érték. Kerületi fenntartású, de fővárosi – sőt a komolyzene területén országos – jelentőségű intézményként az Óbudai Társaskör kötelessége a Magyarországon élő nemzetiségek kulturális értékeinek felmutatása. Ugyanilyen fontos az Óbudai Ifjúsági Önkormányzat művészeti kezdeményezéseinek támogatása, befogadása. Intenzív kulturális együttműködés kialakítását tervezem Óbuda-Békásmegyer testvérvárosaival is.

A jelenlegi járványhelyzetben érzékelhetően nagy hangsúlyt kapott az online kultúraközvetítés. Hogyan tudják kiaknázni az ebben rejlő lehetőségeket?

Az Óbudai Társaskör befogadóképessége igen korlátozott, miközben a megszülető komoly- és könnyűzenei, irodalmi, színházi produkciók meggyőződésem szerint sokkal szélesebb érdeklődésre tartanak számot. Ezért korszerű, de költséghatékony technikai megoldásokkal, pályázati forrás bevonásával kívánjuk megteremteni az előadások professzionális kép- és hangrögzítésének, valamint élő közvetítésének lehetőségét. A Digitális Társaskör Program a kreatíviparban jól ismert, könnyen megjegyezhető DTP rövidítést és márkanevet kapja majd.

 

Az interjú eredetileg az Óbuda újság 2021. harmadik lapszámában jelent meg, a lap online is elérhető.

Az Óbuda újság Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat egyetlen hivatalos lapja.

 

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság