Tilos fürödni a Duna fővárosi szakaszán

Hírek
Közzétéve:

A meleg nyári hónapokban sokan keresnek felüdülést természetes vizeinkben, a folyókban, tavakban. Nem árt tudni, hogy bármennyire is csábító a hűsítő víz, a Duna teljes budapesti szakaszán tilos fürödni, mert veszélyes, és nem higiénikus. A nem engedélyezett fürdővizeken, nem kijelölt fürdőhelyeken való fürdőzés nem javasolt, mivel ezeken a helyszíneken a víz minőségét nem ellenőrzik, a fürdőzés higiénés feltételei nincsenek meg. A közegészségügyi veszélyeken túl sok esetben a balesetveszély miatt tiltott a fürdés. A folyóvizeken, és a Dunán különösen a vízmélység hirtelen változása és a sodrás lehet veszélyes. Sajnos minden figyelmeztetés ellenére még mindig sokan fürdenek a Dunában.

Aki tiltott helyen fürdik, szabálysértést követ el, mely miatt a rendőr és a közterület-felügyelő is szabhat ki helyszíni bírságot vagy tehet szabálysértési feljelentést. Elsősorban az emberi élet védelme indokolja, hogy ez a tényállás a szabálysértési jog keretein belül maradjon. A közterület-felügyelet vízi járőrszolgálata áprilistól októberig járőrözik a Duna III. kerületi szakaszán, és figyelmeztetik a tiltás ellenére fürdőzőket. (A tiltott fürdéshez tartozó jogszabály a szabad vízen való tartózkodás alapvető szabályairól szóló 46/2001 (XII.27.) BM rendelet.)

A Duna számtalan szakaszán lehet fürdeni, tilos azonban városok belterületén. Azok számára, akik mégis a szabad vizeket részesítik előnyben, adunk egy kis segítséget, hogy a leírtak ismeretében és betartásával nem kerülnek veszélybe és tudtukon kívül nem válnak szabálysértés elkövetőjévé sem.

A fürdőzés szabályai:

A fentebb említett rendelet mondja ki, hogy a szabad vizekben fürödni azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá, illetve külön jogszabály szerint kijelölt fürdőhelynek minősülnek.

Fürdésnek minősül az olyan úszóeszköz (játékcsónak, vízibicikli, banánhajó, felfújható eszközök stb.) vízen történő használata is, amely nem tekinthető csónaknak vagy vízi sporteszköznek.

Nem minősül fürdésnek a gépi berendezéssel vagy más módon meghajtott vízi sporteszköz használata.

Fürdőzők közelében úszóeszközöket használni csak úgy szabad, hogy azok a fürdőzőket ne veszélyeztessék.

A kijelölt fürdőhely határaitól 150 méteren belül vízi sporteszköz közlekedésére szolgáló pálya nem jelölhető ki.

 Tilos fürdeni:

  • hajóútban;
  • hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják, nagyhajók, úszó munkagépek és fürdés célját nem szolgáló úszóművek 100 méteres körzetében;
  • vízlépcsők és vízi munkák 300 méteres, hidak, vízkivételi művek, egyéb vízi műtárgyak, komp- és révátkelőhelyek 100 méteres körzetében;
  • kikötők, úszóműves kikötőhelyek, úszóműállások, hajóhidak, veszteglőhelyek, vízisportpályák, vízi repülőterek és hajókiemelő berendezések területén és 100 méteres körzetében;
  • egészségre ártalmas vizekben;
  • a kijelölt fürdőhelyek kivételével a határvizekben és a városok belterületén lévő szabad vizekben;
  • éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kivéve ha a vízfelület megvilágított, és legfeljebb a mély víz határáig;
  • ahol azt tiltó tábla jelzi.

A fürdési tilalmat 60×30 cm méretű fehér alapú kék hullámzó vízen fekete felsőtestet ábrázoló és átlósan 3 cm széles piros csíkkal áthúzott táblával kell jelölni. A táblán kék mezőben fehér színű nyíllal és a távolság (méter, kilométer) feltüntetésével kell jelölni a tiltott terület hosszát és irányát. A tiltó táblákat a tiltási határon is el kell helyezni.

Fürdőzést tiltó jelzés:

Fürdőzést engedélyező jelzés:

Hat éven aluli, továbbá úszni nem tudó 12 éven aluli gyermek csak felnőtt közvetlen felügyelete mellett fürödhet a szabad vizekben.

Gyermek és ifjúsági csoportok esetén a csoport vezetőjének a fürdőzők létszámának megfelelő számú, úszni tudó és vízi mentésben jártas felnőtt személyekből figyelő és mentő őrséget kell állítania.

Hasznos tanácsok

  • Gyengén úszók csak sekély vízben fürödjenek.
  • A szélben elsodródott fürdőeszközök, felfújható vízi játékeszközök után ne ússzanak, mert az életüket veszélyeztetik, ha ezt mégis megteszik és elsodródnak, maradjanak a felfújható eszközön, míg a segítség megérkezik, és ne hagyják el azt.
  • A fürdés vagy vízi jármű használata előtt alkoholt vagy más hasonlóan ható szert (kábító vagy pszichotróp anyagot) ne fogyasszanak.
  • Ne közvetlenül étkezés után menjenek a vízbe úszni, fürdeni.
  • Felhevült testtel ne ugorjanak hirtelen a vízbe, előtte mosakodjanak le.
  • Vízijárművön vagy felfújható fürdőeszközön, gumicsónakban, gumimatracon a vízterületen ne aludjanak el.
  • Ismeretlen vízterületen óvatosan mérjék fel a meder jellemzőit, a vízmélységet a fürdés előtt.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság