Megelőzés, szűrés, korai felismerés – Február 4. a rák elleni küzdelem világnapja

Hírek
Közzétéve:

A rosszindulatú daganatos megbetegedések megelőzésének, szűrésének, diagnosztikájának és kezelésének eredményessége folyamatosan fejlődik, ám a rák még midig sok szempontból tabutémának számít. A világnap jó alkalom arra, hogy a megelőzés és a szűrővizsgálatok jelentőségének kiemelése mellett nyíltan beszéljünk a kórról.

Miért éppen február 4.? Az első rákellenes világkongresszuson, 2000 februárjában Párizsban, a résztvevők február 4-én a Párizsi Charta néven ismerté vált történelmi jelentőségű dokumentumot írtak alá, amely világméretű összefogásra szólít fel a betegség ellen. Azóta a világnapon évről évre nyílt kommunikációra hívunk a rákkal kapcsolatban, és a megelőzést és a korai felismerést elősegítő lehetőségeket hangsúlyozzuk.

Hospice mozgalom Óbudán

Tudjuk, bizonyos életmóddal összefüggő kockázati tényezők fokozzák a rák kialakulásának veszélyét, ezek elkerülésével, – mint például a dohányzás, az elhízás, a mozgásszegény életmód vagy a túlzott mértékű alkoholfogyasztás – sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért. A megelőzés további hatékony eszköze többek között a hepatitisz B és a HPV elleni védőoltások beadatása, a védekezés a szexuális úton terjedő betegségek ellen, ahogyan a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétellel és önvizsgálattal szintén sokat segíthetünk magunknak a prevenció mellett a korai diagnózisában, amely a gyógyíthatóság egyik kulcsa.

A harmadik kerületi székhelyű, és itt fekvőbeteg részleget működtető Magyar Hospice Alapítvány honlapján további hasznos információkat olvashatunk a témában. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat rendszeres támogatója az alapítványnak, és évről évre közös akciókban (nárciszültetés, Nárcisz Futás, Nárcisz Pad avatása) szintén részt veszünk az elhivatott munkatársaikkal, ezzel is kifejezve megbecsülésünket hiánypótló hivatásukért.

Ingyenes szűrőprogramok a kerületben

Természetesen szembe kell néznünk azzal is, hogy vannak olyan folyamatok, amelyeket nem tudunk befolyásolni, megelőzni. Ezért sem eshetünk soha abba a csapdába – akár jó szándékúan is –, hogy azt a kérdést tesszük fel, mit tehetett volna az érintett, miben lehetett volna elővigyázatosabb, hogy elkerülje a rosszindulatú daganatos betegséget.

Ennek tudatában különösen fontos, hogy beszéljünk a betegségről, értőn, megértőn, hiszen minél inkább előbbre lépünk a betegség körüli tabuk lebontásában, annál inkább támogathatjuk az érintetteket és hozzátartozóikat. Miközben a szűrés, a megelőzés a korai felismerés és ennek nyomán az időben elkezdett terápia jelentősége szintén a nyílt és folyamatos kommunikáció része kell, hogy legyen.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat szintén ezeket az értékeket vallja, így a megújult Szent Margit Rendelőintézet átadásának megünneplésekor ingyenes, az egészségmegőrzést szolgáló programokkal vártuk a harmadik kerület lakóit. Köszönjük mindazoknak, akik – felelősségteljes magatartást tanúsítva igénybe vették ingyenes szűrővizsgálatainkat, mutatva, hogy velünk közösen vallják, a megelőzés, a szűrés és a korai felismerés hármasa a leghatékonyabb fegyverünk a betegségek elleni küzdelemben.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság