Itt lobog körülöttünk hat millió gyertya lángja a meggyilkoltakért – Január 27. a holokauszt nemzetközi emléknapja

Hírek
Közzétéve:

Évről évre felidézzük, a napot, 1945. január 27-ét, amikor az első ukrán front néhány katonája elsőként lépett be az Auschwitz-Birkenau-i haláltábor kapuján. A látvány döbbenetes volt, a szemtanúk emlékezetébe örökre beleégett, halottak mindenütt, de a túlélők is sokkoló és szívszorító képet festettek: élő csontvázak, emberi roncsok voltak csupán.

1942 és 45 között majd két millió ember pusztult el itt, a legnagyobb náci koncentrációs táborban. A láger felszabadulásának évfordulója, január 27-e – az ENSZ határozata alapján – a holokauszt nemzetközi emléknapja, ekkor a világon mindenütt megemlékezünk a népirtás áldozatairól, arról a körülbelül hat millió emberről, akik soha nem térhettek vissza, és azokról a további embertársainkról, akik ugyan visszatértek, egy életen át cipelve tragikus sorsuk feldolgozhatatlan emlékeit, és valamennyiük szeretetteiről, akiknek nem lehetett részük a gyász gyógyuló, enyhülő folyamataiban.

„Tarkólövés. – Így végzed hát te is”

A közös főhajtások, tiszteletadások mellett személyes életünkben szintén jelen lehet a megemlékezés. Amikor például kiskamaszunkat ölbe vesszük vagy tanítványainkat magunk köré gyűjtjük, és felolvassuk nekik Radnóti talán utolsó leírt sorait:

„Mellézuhantam, átfordult a teste / s feszes volt már, mint húr, ha pattan. / Tarkólövés. – Így végzed hát te is, – / súgtam magamnak, – csak feküdj nyugodtan.”

Aztán egy picit csöndben maradunk, egy picit együtt hallgatunk, hogy a szavak elménket és lelkünket is átjárják. S ahogyan beleborzongunk a felismerésbe, hogy még a leírhatatlan iszonyat költői leírása is művészetté képes válni, s ennek nyomán az apróságnak tűnő dologból valami óriási születik… Láthatatlanul, de ott lobog körülöttünk hat millió gyertya lángja valamennyi meggyilkoltért.

Megemlékezés a Bécsi úti emlékkőnél

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat szintén évről évre a harmadik kerületi Bécsi úti emlékkőnél, amely az egykori óbudai téglagyárakból halálba indított honfitársainknak állít emléket, tiszteleg az áldozatok előtt. Az idei évben a holokauszt nemzetközi emléknapi ünnepélyes alkalmon Dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere beszéddel emlékezett, Győrfi László, az Egyesített Magyarországi Izraelita Hitközség elnöke imát mondott a halottakért és Galkó Balázs színművész egy Pilinszky-vers szavalásával működött közre.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság