Kalandozunk a Kiscelliben, mesélünk a kadarkáról, humanizmust tanulunk Esterházytól – Az Óbudai Anziksz legutóbbi száma már nyomtatásban is

Hírek
Közzétéve:

Megújult külsejű kerületi kulturális magazinunk, az Óbudai Anziksz legutóbbi számát már nemcsak online, hanem nyomtatásban is olvashatjuk. Igazi zöldszám, kézbe véve sok-sok értékes olvasmányt ígér. Ezekből válogattunk.

Erdő a városban – A Kiscelli park

A városi erdőknek köszönhetjük, hogy Budapest határain belül is élvezhetjük a természet közelségét, a harmadik kerület ebből a szempontból igazán szerencsés adottságú. Óbuda zöld kincsei közül ezúttal a Kiscelli park múltjának ered nyomába Polgár Judit cikke. Schmidt Miksa felvilágosult, tehetős bútorgyárosnak állít emléket, aki a huszadik század elején a kopár telken erdőt varázsolt itt. És a Kiscelli parknak nem csupán a története izgalmas, hanem a jövője is kalandozásra hív, hiszen megújításának tervei között szerepel többek között közösségi terek és erdei játszótér kialakítása is.

Rostás Péter művészettörténész a Kiscelli eredetének bemutatásához egészen a harmincmillió évvel ezelőtti földtörténeti korig nyúl vissza, amelynek maradványai számos szaktekintélyt csábítottak ide adatgyűjtésre, kutatásra. Az Óbudai Anziksz szerzője emellett arra is kitér, hogy a Kiscelli Múzeum alatti sziklapince az egykori helyi bortermelés emlékét őrzi.

Díjnyertes kadarka – Élő bortörténelmünk

Az óbudai borkultúra dicséretéhez Saly Noémi helytörténész is hozzájárul, megidézve, hogyan is lett a kadarkából Buda vöröse. Előtte ugyanis fehér fajták uralták a budai oldal napsütötte, remek adottságú lankáit, az értékes és csodált szőlőkkel a tizenkilencedik század közepi tragikus filoxérajárvány végzett.

De a budai bortörténelemnek ezzel nem lett vége, sőt ma is élő hagyomány, hiszen a Kadarka Kör tagjai 2008 óta nem kevesebbre vállalkoznak, mint a híres Budai vörös felélesztésére. És ma már Jókai hajdani kertjében virul szőlőbirtokuk.

A tudományos igényességgel válogatott fajtákból álló szőlős ma már nyolcszáz tőkét számlál, művelésük természetesen meghaladja az alapító Kadarka Kör tagjainak erejét, így azt a Corvinus Egyetem szőlész-borász hallgatói szakmai gyakorlatként gondozzák. Büszkék lehetnek a munkájukra, hiszen az itt készülő bor nemzetközi megmérettetéseken is rangos díjakat nyert.

Humanistaként a rémületes világban – Esterházy Péter emlékezete

Az Óbudai Anziksz Esterházy Péter hetvenegyedik születésnapjára készült köztéri plakátjaink gyűjteményének is helyet ad. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat és az Anziksz szervezésében a kiállított plakátokon negyven kortárs író és költő osztja meg a legkedvesebb Esterházy-idézetét.

Simonfalvi Anita szintén az Esterházy-évfordulóhoz kapcsolódóan beszélgetett Alföldi Róberttel. A Hungaroton Kiadó gondozásában ugyanis megjelent hangoskönyként az író Hasnyálmirigynapló című kötete, amelynek előadója, Alföldi Róbert így vall a műről: „Megmutatja, hogyan lehet humanistaként létezni ebben a rémületes világban, ami most van.”

Az Óbudai Anziksz legutóbbi, nyomtatott példányait a harmadik kerületi kulturális intézményekben helyben lapozgathatjuk, a Fő téri Esernyősből pedig – a készlet erejéig – haza is vihetjük.

Jó olvasást kívánunk!

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság