“Közös otthon, saját érzés – Óbudai írók, írók Óbudán” -címmel nyílik meg az új időszaki kiállítás az Óbudai Múzeumban

Hírek Aktuális
Közzétéve:

November 17-én – Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulóján – nyílik meg az az időszaki, interaktív elemekkel tarkított kiállítás, amely 28, a kerületben egykor élő írónak az otthonhoz és a kerülethez való viszonyát mutatja be. A városegyesítéssel (1873) új korszak kezdődött az egykori önálló település életében, Budapest születésnapja és a kerület szellemi értékei előtt tisztelegve az Óbudai Múzeum megnyitja a “Közös otthon, saját érzés – Óbudai írók, írók Óbudán” címet viselő új időszaki kiállítását.

Nemcsak a főváros születésnapjához köthető a dátum, hiszen az Óbudai Múzeum idén lett 50 éves, ugyanis a városegyesítés jubileumának ünnepén – pontosabban előtte egy nappal – 1973 november 16-án nyitotta meg először a kapuit a nagyközönség előtt – mondta el Gálfi Ágnes, az Óbudai Múzeum igazgatója. A mondanivalóban gazdag kiállítás ötlete már a pandémia előtti időszakban megszületett, és mostanáig kellett várni a megvalósulásra. Az eredeti koncepciót követve, az óbudai kötődés és identitás fókuszában, a kerületi írókon, költőkön keresztül fogalmazódik meg, hogy az otthon melege és az otthon jelentése kinek mit takar.

28 olyan író köré épült a kiállítás, akik életük egy bizonyos szakaszát a 3. kerületben töltötték, itt éltek, kötődtek a helyi történésekhez. Maga a téma nem irodalmi jelleget ölel fel, mi egy helytörténeti múzeum vagyunk, a kiállítás azt türközi, hogy mennyire tekintették otthonunknak ezek az írók a kerületet, hogyan viszonyultak hozzá és mennyire inspirálta őket az alkotásukban” – mondta el Horváth Péter, történész-muzeológus, a kiállítás egyik kurátora. (A kiállítás másik kurátora: Polgár Mónika, történész-muzeológus.)  A történész hozzátette azt is, hogy a kiállítás, noha a múlt íróit mutatja be, a jelenről és a jövőről is szól, hiszen az otthonunkhoz való kapcsolatunk, a jelenhez és a jövőhöz is kapcsolódik. A tervezés során inkább a modernségre és frissességre koncentráltak, bevonva a széles rétegeket. A kiállítás minden korosztályt megcéloz. A jövőben külön óvodásoknak, iskolásoknak és nyugdíjasoknak szóló foglalkozásokkal is tervezik egybekötni az interaktív kiállítást, valamint egyéb nagyobb eseményekhez is szeretnék hozzákapcsolni. Az Óbudai Platán Könyvtárral is kötöttek együttműködést, az előtérben az írók könyveivel is lehet találkozni, azokat olvasgatni.

A 110 nm-es kiállítóteret 5 tematikus egység alapján rendezték be: a Beköltözők, az Átutazók, az
Otthonra találók, a Gyermekkori érzelmek és emlékek, valamint a Sors és kötődés elnevezést viselő egységekben az óbudai írók, költőkön keresztül próbálják megközelíteni azt, hogy kinek mit jelent Óbuda és Békásmegyer. A kiállítótér a külső és a belső világ kettős érzését felnagyítja, az ajtók és ablakok között ki- és betekintve sok olyan kérdésre is választ kaphatunk, amely a saját otthon-viszonyunk képét megerősíti.

A 28 magyar író, akik az életük bizonyos szakaszát a kerületben töltötték: 

Csukás István, Demény Ottó, Esterházy Péter, Féja Géza, Galsai Pongrác, Gelléri Andor Endre, Göncz Árpád, Gyimesi László, Halász Gábor, Hamvas Béla, Hollós Korvin Lajos, Lakatos Menyhért, Kassák Lajos, Kerényi Grácia, Kiss Károly, Krúdy Gyula, Megyesi Gusztáv, Móra László, Móra István, Nagy László, Orbán Ottó, Peterdi Pál, Tamkó Sirató Károly, Toldalagi Pál, Szécsi Margit, Szomory Dezső, Varannai Aurél, Veres Péter

A “Közös otthon, saját érzés – Óbudai írók, írók Óbudán” című kiállítás – az Óbudai Múzeum nyitvatartási idejében – egészen 2025. január 26-áig lesz látogatható.

A projekt a Budapest 150 emlékév részeként, a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Művelődési Központ anyagi támogatásával valósul meg.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság