Lezárult a harmadik kerületi konzultáció – Köszönjük, hogy ilyen sokan elmondták véleményüket!

Hírek
Közzétéve:

Lezárult a harmadik kerületi konzultáció, köszönjük a több ezer szavazatot minden résztvevő óbuda-békásmegyeri polgárnak! Örömünkre szolgál, hogy ilyen sokan leadták szavazatukat, mivel számunkra a harmadik kerületiek jóléte és véleménye a legfontosabb. A nagy részvétel alapján kijelenthetjük, hogy a harmadik kerületiek számára jelentős helyi ügyekről tettünk fel kérdéseket.

A részvételi demokrácia és közös otthonunk védelme egyaránt kiemelt értékkel bírnak Óbuda-Békásmegyeren. Ezt az is bizonyítja, hogy 2024 januárjában elindítottuk a harmadik kerületi konzultációt, amely során két hónapon át hat, Óbuda-Békásmegyer számára húsbavágóan fontos ügyben kértük az itt lakók véleményét.

Kerületi konzultációnk első kérdése a Szent Margit Szakrendelő sorsáról szólt, arra voltunk kíváncsiak, egyetértenek-e azzal a harmadik kerületiek, hogy önkormányzatunkról az állam elvegye az említett szakrendelőt, amelynek Vörösvári úti telephelye többek között önkormányzati önrésszel lett felújítva. A Vörösvári úti rendelőintézet energetikai fejlesztése, az online betegelőjegyzési rendszer kerületi szintű fejlesztése, valamint a rendelőintézet orvostechnikai és diagnosztikai eszközparkjának jelentős bővítése is a felújítás részét képezték. A Szent Margit Szakrendelő további telephelyeinek munkatársaival is folyamatos, szinte napi kapcsolatban vannak önkormányzatunk vezetői és a területtel foglalkozó munkatársai.

Óvodáink védelmében is a harmadik kerületiek segítségét kértük, mivel azokat és közös eredményeinket is államosítással fenyegeti a kormány. Önkormányzatunk minden erőfeszítést megtesz, hogy a harmadik kerületben élő gyermekek oktatását, fejlődését és óvodai dolgozóit támogassa, erről bővebben ebben a cikkben írtunk.

A nagy sikernek örvendő Római-parti Plázsról is kikértük lakosaink véleményét, amely 2023 nyarán már harmadszorra volt nyitva. 2021-ben Budapest egyetlen ingyenes Duna-parti fürdőhelyét nyitottuk meg egy civil kezdeményezés hatására. A tavalyi évben pedig már újabb rekordot ért el a látogatók száma. A víz minőséget folyamatosan ellenőrizzük, valamint 2022 óta defibrillátort is elhelyeztünk a parton. A strandolók biztonságáról vízimentő szolgálat és a Vöröskereszt Duna-parti Elsősegélynyújtó Szolgálata gondoskodott tavaly nyáron is.

A H5-ös HÉV megállók akadálymentesítése továbbra is megoldandó feladata a kormánynak, mivel az ország egyik legforgalmasabb vasúti szakaszaként minőségi fejlesztést érdemel. Erről is elmondhatták véleményüket konzultációnkon keresztül a kerületiek. (A HÉV korábban a Fővárosi Önkormányzat fennhatósága alá tartozott, majd a 2016-os államosítás után a MÁV-hoz került.)

Az ötödik kérdésünk a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmi megoldásáról és a Római-parti környezet védelméről szólt. Az érintett terület árvízvédelmére Budapest jelenlegi és korábbi vezetése is javaslatot tett. A korábbi javaslat megvalósítása hatalmas környezetkárosítással járna a Római-parton, az új tervezet viszont a Királyok út – Nánási út vonalában építené meg a gátat. A helyiek véleményt nyilváníthattak azzal kapcsolatban is, hogy szeretnék-e megvédeni a Római-part környezeti értékeit a gátépítéstől.

Közösségi Költségvetésünk keretének növeléséről is kérdeztük az óbuda-békásmegyerieket, akiknek javaslatai nyomán évről évre szebbé, élhetőbbé, és zöldebbé válik kerületünk. Évente 100 millió forint sorsáról dönthettek eddig az itt élők, ennek az összegnek az emeléséről is dönthettek a szavazók konzultációnkon.

Közösségi Költségvetésünk javaslattételi szakaszában április elsejéig küldhetik el ötleteiket online ezen az oldalon vagy pedig írásban, a következő helyszíneken is leadhatják javaslattételi lapjukat:

  • Esernyős kávézó,
  • Óbuda-Békásmegyeri Polgármesteri Hivatal portája,
  • Ügyfélszolgálati Iroda,
  • ÓSZSZI idősklubok,
  • óbudai óvodák,
  • óbudai bölcsődék.

Köszönjük minden résztvevő harmadik kerületi lakosnak konzultációnk sikerét! Valljuk, hogy az Önök álláspontjának megismerése nélkül sem az önkormányzat, sem pedig a kormány nem hozhat döntést a felsorolt ügyekben.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság

Kapcsolódó bejegyzések

Hírek
Közzétéve:

Köszönjük a harmadik kerületi polgárőrök egész éves munkáját!

Hírek
Közzétéve:

Szedd össze magad!

Hírek
Közzétéve:

Lakóparkok terítéken – Önkormányzatunk testületi ülést tartott