Milyen egy jó nyári szünet? – összefoglaló az élő beszélgetésről

Hírek
Közzétéve:

A nyár első napján élőben hallhattuk, miként vélekednek a tinik a vakáció jó és rossz oldalairól – aki lemaradt, annak ez a rövid összefoglaló talán kedvet csinál, hogy megtekintse a felvett anyagot.

Az Óbuda-Békásmegyer Polgármesteri Hivatala és a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány közös szervezésében megvalósult internetes közvetítésben Stáhly Katalin pszichológus, a NEMECSEK Program szakmai vezetője beszélgetett az alapítvány Kiskorú Kollégáival, Sipos Lilivel és Katona Bálinttal, akik a tizenéves korosztály szemszögéből világítottak rá arra, mi kell ahhoz, hogy a nyár ne csak elmúljon, de tartalmasan, egyben biztonságosan teljen.

Terítékre került, mikre kell figyelni fesztiválozás, strandolás, bulizás közben, illetve, hogy milyen eszközök segíthetnek a szülők aggodalmának mérséklésében anélkül, hogy gyermekeik túlzottan korlátozva éreznék magukat. Kora tizenéves kortól jellemző, hogy a gyerekek már egyre kevésbé szüleik baráti körének csemetéivel képzelik el szabadidejük eltöltését, és erre az időszakra tehető az is, hogy szívesebben mennek a saját barátaikkal bringázni, mint családi körben vacsorázni. Egyre önállóbban tervezik programjaikat, már nem igénylik, hogy szüleik töltsék meg a nyarukat, és hajlamosak zokon venni, ha felmenőik folyamatosan azzal nyaggatják őket, „ne unatkozzanak”, miközben – látszólag kevésbé aktív pillanataikban – éppen az élet nagy dolgain gondolkoznak.

A szünidő persze nem csak pihenéssel telik. Az a korosztály már aktívan keresi a nyári munkák elérhetőségét is. Ennek kapcsán a fiatalok kihangsúlyozták: bár a legfontosabb cél ilyenkor a pénzhez jutás, de komoly motiváció számukra a tapasztalatszerzés és a megmérettetés lehetősége is, arról már nem is beszélve, hogy a munkahelyi környezet vadonatúj szociális kapcsolatok kialakítására biztosít remek lehetőséget. Fontos tudni: szülői engedéllyel nyáron már 15 éves kortól kezdve lehet legálisan munkát vállalni, míg a tanév közben ez a korhatár 16 év.

Szó esett az online tér kihívásairól is. A tiniknek a telefonozás nem unatkozás: ők már egy digitális világba születtek bele, és online tevékenységeik többsége éppúgy a természetes rutinjuk része, mint szüleik szüleinek a grundfoci, vagy a szabás-varrás volt. A Kiskorú Kollégák hangsúlyozták: a szülői mintaadás és a hitelesség itt is esszenciális, annál is inkább, mert az utóbbi években – különösen a COVID óta – roppantmód elterjedt az otthoni munka, melyet szüleik gyakorta mobileszközön végeznek, márpedig ki tudja megállapítani, hogy apa éppen dolgozik, vagy játszik a mobilján?

Legyen szó online, vagy offline térről akár, a tizenévesek elutasítják a direkt kontrollt, ellenben igénylik a bizalmat és a kölcsönösséget, valamint azt, hogy előre lehessen tudni, mit szabad és mit nem. Szükségük van rá, hogy legyen környezetükben olyan felnőtt, akiben feltétel nélkül megbízhatnak és akihez – nem szülői minőségben – mindig lehet fordulni.

Ha valaki ennél többre is kíváncsi a témáról, nézze meg az egész beszélgetést!

Az alapítvány NEMECSEK Programja.

Együttműködésünk a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvánnyal.

Ingyenes jogsegély és gyermekjogi tanácsadás.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság