„…nem tudjátok, nem az lesz-e utolsó cselekedetek letartóztatástok előtt…” – November 25. a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapja

Hírek
Közzétéve:

„Dörzsöljétek meg a szemetek, mossátok tisztára szíveteket, s becsüljétek, nagyon becsüljétek meg azokat, akik szeretnek benneteket, akik jószívvel vannak irántatok. Ne bántsátok, ne szidalmazzátok őket, ne váljatok el tőlük haragban, mert nem tudjátok, nem az lesz-e utolsó cselekedetek letartóztatástok előtt, s úgy is maradtok meg az ő emlékezetükben!” (Alekszandr Iszajevics Szolzsenyicin)

Minden évben november 25-én hajtunk fejet a Szovjetunióba hurcolt magyar áldozatok emléke előtt. A jeltelen sírban nyugvó és a földi poklot megjárt politikai rabok, kényszermunkások emléke előtt.

A Gulag rabjai

November 25. a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapja. Ugyanis 1953-ban ezen a napon érkezett vissza Magyarországra a Gulag táborokból hazaengedett magyar rabok első csoportja.

Az emléknap üzenete, hogy évről évre méltóképpen emlékezzünk meg azokról a honfitársunkról, akiket 1944 őszétől kezdve hadifogolyként vagy internáltként a Szovjetunióba hurcoltak, tehervagonokba zsúfolva őket. Ahol többéves kegyetlen kényszermunka várt rájuk.

Némaságra ítélve

Akár „kis munkára” azaz málenkij robotra gyűjtötték őket össze találomra a szovjet fegyveres erők, akár származásuk volt a „bűnük”, akár koholt vádak alapján elítéltek voltak, a száműzetést és kényszermunkát ártatlanul kellett elszenvedniük.

Sokan közülük az embertelen körülmények, a kegyetlen bánásmód miatt soha nem térhettek haza, jeltelen sírokban nyugszanak. Azokat, akik a többévnyi kényszermunka poklából hazatérhettek, újabb rabságba, a némaság rabságába kényszerítették: évtizedekig nem beszélhettek a velük történtekről, még szeretteiknek sem.

Emlékmű és megemlékezés Óbudán

Az odaveszett és a túlélő áldozatoknak tartozunk azzal, hogy történetüket nem felejtjük el, és gyermekeinknek is elmeséljük, hogy majd ők is tovább adhassák őket saját gyermekeiknek.

A Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapja alkalmából a harmadik kerületi, a szovjet megszállás áldozatainak emlékművénél, a mai napon tartott megemlékezésen dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere és önkormányzatunk több képviselője részt vesz, fejet hajtva az ártatlanok fájdalmas emléke előtt.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság