Óbuda-Békásmegyer zöld könyvtárában vetőmagok is kölcsönözhetőek!

Hírek Zöld iroda
Közzétéve:

Legklímabarátabb kerületként különösen büszkék vagyunk arra, hogy Óbuda-Békásmegyeren található olyan zöld könyvtár, amely a könyvek kölcsönzése mellett kiegészül környezettudatos és fenntartható életmódot segítő szolgáltatásokkal. 

Közel 200 fajta, jó minőségű, a helyi klímát jól tűrő vetőmag közül válogathat az, aki ellátogat az Óbudai Platán Könyvtár Ezüsthegyi Könyvtárába. A magkönyvtári szolgáltatás könyvtárszakmai módszertannal katalogizálja és kínálja kölcsönzésre a vetőmagokat. A magok úgynevezett magcsomagokban, fajtánként, találhatóak meg a könyvtári rendszerben. Egy magcsomag körülbelül egy balkonládára elegendő magmennyiséget tartalmaz, és minden csomaghoz tartozik egy katalógus- és egy kölcsönzési kártya.

„Könyvtár vagyunk, csak egy kicsit másképp! (…) Könyvtári és kulturális feladatokon túl célunk, hogy a környezetvédelem a mindennapokban jelen legyen. A könyvek kölcsönzése mellett nálunk vetőmagokat is lehet kölcsönözni, de van mintatankertünk, fűszer- és gyógynövénykertünk, komposztálónk, méhlegelőnk, rovarszállónk és van növényörökbefogadó pontunk is. „ – mondta el Szépvölgyi Katalin, Ezüsthegy Könyvtár vezetője.

A magkölcsönzésnek nem feltétele a könyvtári tagság, a szolgáltatás bárki számára ingyenesen igénybe vehető. Azonban a tenyészidő végén, a magszedést követően, a kikölcsönzött mennyiségnek megfelelő vetőmagot visszavárják a könyvtárba, hogy abból a hobbikertészek újra kölcsönözhessenek.

Amennyiben olyan növény került kikölcsönzésre, amiből nem nyerhető ki közvetlenül mag, vagy bármilyen okból nem sikerül ugyanannak a növénynek a magját összegyűjteni, visszavételkor a kikölcsönzött mag bármilyen más típusú maggal is helyettesíthető.

Fogyasztásmérők kölcsönzése 

A fenntarthatóság jegyében június elsejétől a könyvtárban fogyasztásmérőket is lehet kölcsönözni. Egy hét erejéig a fogyasztásmérő aljzatokat bárki kikölcsönözheti,  nem szükséges hozzá, hogy be legyen iratkozva  a könyvtárba. Az ingyenes lehetőségről bővebb információ IDE KATTINTVA érhető el.

Az intézmény fenntartható fejlődésért végzett munkáját, környezetvédelmi szemléletformáló törekvéseit a Könyvtári Egyesületek és Szervezetek Nemzetközi Egyesülése (IFLA) 2020-ban nemzetközi Zöld Könyvtár Díjjal ismerte el.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság