„Önzetlensége és jókedve határtalan volt” – Kraus Sándorné Soldos Katalin könyvtárosunktól búcsúzunk

Hírek
Közzétéve:

Fájdalommal értesültünk a hírről, hogy az Óbudai Platán Könyvtár nyugalmazott olvasószolgálati könyvtárosa, a mindannyiunk által nagyra becsült és szeretett munkatárs, Kraus Sándorné Soldos Katalin életének 71. évében, 2023. november 1-én elhunyt. Amilyen szomorúan vettük a tragikus hírt, oly jóérzéssel és hálával idézzük fel most Katalin gazdag pályáját.

„Ilyen az ember. Egyedüli példány.

Nem élt belőle több és most sem él

s mint fán se nő egyforma-két levél,

a nagy időn se lesz hozzá hasonló.”

(Kosztolányi Dezső: Halotti beszéd, részlet)

Kraus Sándorné Soldos Katalin halálával az Óbudai Platán Könyvtár meghatározó alakja távozott. Több mint negyven évig dolgozott az olvasószolgálaton, itt, a harmadik kerületben.

Miskolcon született, sok szállal kötődött szülővárosához. Diplomáit népművelő, könyvtáros és esztétika szakokon Debrecenben majd Egerben szerezte.

Katalin a könyvtárosi munkát 1971-ben Miskolcon kezdte, majd 1975-től a harmadik kerületi Goldberger Textilművek Klubkönyvtárát vezette. És évtizedekig hűséges volt szeretett intézményéhez, a harmadik kerületben működő Textilipari Dolgozók Szakszervezeti Könyvtárához.

Kitartott a könyvtár mellette jóban-rosszban, többször is együtt költöztek, míg végül az az Óbudai Platán Könyvtár néven megnyílt jelenlegi helyén, ahol az olvasószolgálati feladatokat még hosszú évekig ellátta. És nyugdíjas munkatársként is támogatta a harmadik kerület könyvtárlátogató lakóit.

Katalin gazdag pályafutása alatt több szépirodalmi alkotást korrektúrázott, fülszövegeket, előszavakat írt. 1996-ban ismertették Barlangok a művészetben című kutatását Jósvafőn, amely a barlang szó és a barlangkutatás kifejezés előfordulását mutatta be hat magyar költő munkájában és lexikonokban.

Bibliotéka Emlékéremmel díjazták munkásságát 2012-ben. Ezt a rangos elismerést azoknak a könyvtárosoknak adják, akik irányító, elméleti vagy gyakorlati munkájukkal jelentős mértékben hozzájárultak a magyar könyvtári kultúra fejlődéséhez.

Katalin azonban legelsősorban is olvasószolgálati könyvtáros volt, ezt tekintette élete hivatásának. Szerette a közvetlen munkát az emberekkel, szerette a beszélgetéseket velük, szeretett segíteni nekik.

Munkatársai így emlékeznek rá: „Nemcsak az olvasóknak, de nekünk, fiatal kollégáknak is a pótanyukája, barátnője, segítője volt, ha kellett. Önzetlensége és jókedve határtalan volt.”

Katalin kimagasló, áldozatos és szolgálatkész szerepvállalásával jelentős mértékben hozzájárult az Óbudai Platán Könyvtár töretlen és lendületes fejlődéséhez, példaként szolgálva a jelen és a jövő generációi számára. A magas szintű szakmai munkája, a könyvtárosság iránti elhivatottsága, empátiája méltán tette őt szeretetté és elismertté.

Pőcze Márta, az Óbudai Platán Könyvtár igazgatója így idézi fel Kraus Sándorné Soldos Katalin alakját: Hajdani munkatársaként, majd későbbi főnökeként, nem utolsó sorban barátjaként fontosnak érzem, hogy megemlékezzünk róla, bár szerény volt és biztos azt mondta volna: ugyan már, nem kell, hagyjad. Tudom, hogy mennyire imádta férjét, gyermekeit, unokáit, a családját, és nem utolsó sorban az életet. Kati tudott a mának élni, szerette a jó és igényes dolgokat, legyen az könyv, előadás, zene, a kultúra meghatározó volt mindennapjaiban. Szerette a természetet, szeretett kirándulni, utazni.

Halálával pótolhatatlan űr keletkezett nemcsak a családjában, hanem a könyvtárunk életében is. Kati kimagasló személyisége volt az Óbudai Platán Könyvtárnak. Emlékét az intézményünk tisztelettel és szeretettel őrzi meg.”

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat szintén hálával köszöni meg Kraus Sándorné Soldos Katalin elhivatott munkásságát a harmadik kerületért, és gyászoló családjának őszinte együttérzését fejezi ki.

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság