„Szegény fiúk, mind mifajták, a csendőrök űzik-hajtják” – Augusztus 2. a roma holokauszt emléknapja

Hírek
Közzétéve:
„A sok cigányt mind elvitték,
nagy árkokat ásni vitték.
A nagy árok lassan mélyül,
víz bugyog fel a mélyérül.
Szegény fiúk, mind mifajtánk,
a csendőrök űzik-hajtják.
Verik őket, kapják kézre,
lemaradót puskavégre.
Az a nagy árok minek kell,
a fekete feneketlen?
Nem tudják, honnan is tudnák,
csendőröktől meg nem tudják!
Ha tudnák, hogy minek ásnak,
hogy maguknak, hogy nem másnak,
maguknak s a többieknek,
asszonyoknak, gyerekeknek.
Másodnapon, délutántájt
a kék ég vörösre vált át
vérétől a cigányoknak:
tiszta vérükkel lakolnak.
Azt a napot, jó testvérek,
cigányok, ne feledjétek!
Nagy sötét napját a gyásznak,
gyásznapját a cigányoknak.”
(Choli Daróczi József: Elvitték a cigányokat)

Augusztus 2-án az európai cigány közösség ártatlan áldozataira emlékezünk, azokra, akiket a második világháború idején gyilkoltak meg. A roma holokauszt emléknapja arra figyelmeztet minket, hogy soha ne feledjük el a múlt eseményeit, amelyekből tanulva meg kell akadályozzuk, hogy a tragédiák újra megtörténhessenek.

Egyetlen éjszaka, 1944. augusztus másodikáról harmadikáról virradóan az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban az utolsó 4300 roma embert meggyilkolva felszámolták a cigánylágert. E napon, amely immár 1972. óta a roma holokauszt – cigány nyelven a Porajmos – nemzetközi emléknapja, minden áldozatra emlékezünk, hiszen ez a fájdalmas és felfoghatatlan tragédia valamennyiünk és valamennyi utánunk jövő nemzedék tragédiája.

Emléküket őrizzük, számukat nem ismerjük

A holokauszt idején a koncentrációs táborokban és a helyi vérengzések során kivégzett európai roma emberek számát a történészek hat számjegyűre becsülik. Becsülik, mivel az ártatlanul megölt férfiak, nők, gyerekek pontos számát nem ismerjük a mai napig sem, emléküket őrizzük, bár többségük nevét sem ismerjük, hiszen a roma embereket rendszerint irataik nélkül hurcolták el vagy lőtték tömegsírokba.

Azt viszont tudjuk, az auschwitz-birkenaui cigánytábor augusztus másodiki véres felszámolása után is még tömegével kerültek magyarországi roma emberek német lágerekbe. Többek között az óbudai téglagyárak épületeiből.

79 éve indultak el a marhavagonok az óbudai téglagyárból

A roma holokauszt idején a harmadik kerületi Bécsi út két oldalán fekvő gyárak téglaszárítóiba gyűjtötték össze cigány honfitársainkat, akik embertelen körülmények között várták sorsukat. Majd 1944. november tizedikén marhavagonokba zsúfolva koncentrációs táborokba deportálták őket.

Az egykori téglagyárak közelében, a Váradi utca 15/a. szám alatt az Óbuda-Békásmegyer Cigány Önkormányzat kezdeményezésére, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzattal közösen emléktáblát avatunk 2021-ben. És az avatással egybe kötött ünnepségen hajtottunk fejet a roma holokauszt minden áldozatának emléke előtt, akiknek származásuk és bőrszínük volt az egyetlen „bűnük”.

Kerületi emlékhelyet tervezünk

Évről évre elmegyünk az emléktáblához, hogy tisztelegjünk azok emléke előtt, akik az internálás során, a munkatáborokban vagy németországi megsemmisítő lágerekben vesztették életüket. Ahogyan azok emléke előtt szintén, akiket hazai településeken magyar csendőrök és a nyilas hatóságok tagjai a lakhelyükön vagy annak közelében öltek meg, jeltelen tömegsírokba hantolva őket.

Óbuda-Békásmegyer roma önkormányzata kezdeményezte, hogy szintén kerületünkben, az egykori Bécsi úti téglagyárak területén emlékhelyet hozzunk létre. A tervet a kerületi és a fővárosi önkormányzat támogatja, és az emlékhely felállítása mellett a roma holokauszthoz kapcsolódó programsorozat szervezését is szorgalmazza.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság