Vadak jelenléte lakott területen

Hírek
Közzétéve:

A vaddisznó, az őz, a nyest, borz, aranysakál vagy a róka egyre aktívabb jelenléte észlelhető nemcsak az erdőterülettel közvetlen határos utcákban, telkeken, hanem a települések belső régióiban is. Óbuda-Békásmegyer közigazgatási területén is egyre nagyobb számban fordul elő, hogy a lakosok vaddisznócsaládokkal, kisebb kondával, malacait vezető anyaállattal találkoznak. Ezek az állatok méreteiknél és habitusuknál fogva félelmet, akár sérülést is okozhatnak a velük kontaktusba kerülőkkel.

 

Vaddisznók a III. kerület hegyvidéki területén, a Toboz utcában

A kerület egyedisége miatt, szakmai szempontok alapján, két vadásztársaság szakembereivel dolgozhat együtt az önkormányzat a lakott területre törő vadak jelenlétével járó problémák kezelése érdekében.

A kerület esztergomi vasútvonaltól északra eső részein a Pilisvölgye Vadásztársaság, a kerület déli részén a Pilisi Parkerdő Zrt. az illetékes, szakembereik a túlszaporodott állomány visszaszorításán dolgoznak. A természetes szelekción túl kilövéssel szabályozzák az állományméretet, etetőket-itatókat alakítanak ki az állatok részére az erdő mélyebb pontjain, valamint folyamatosan üzemeltetik a telepített vadbefogókat. Amennyiben szükséges, állategészségügyi, közegészségügyi, közbiztonsági, közrendvédelmi okokból a szakemberek kilövéssel távolítják el a problémás egyedeket. Ezen tevékenység végzéséhez mindkét vadásztársaság tagjai rendelkeznek a megfelelő szakértelemmel, fegyvertartási engedéllyel, vadászvizsgával és rendőrség által kiadott engedélyekkel.

Óbudai vadkamera felvétele élelmet kereső vaddisznókondáról – 2018. február 20.

Jelenleg a vadállomány által sűrűn látogatott, vadbetörés szempontjából frekventált területnek minősül: Óbor utca és környéke, Óbor köz, Tamás utca, Gyöngyvirág utca, Rókahegyi út, Ürömi út, Héthalom utca, Csúcshegy, Táborhegy, Testvérhegy, Remetehegy, valamint Mátyáshegy területe. Ezeken a területeken rendszeresen sor kerül a vadak számának csökkentésére.

A vörös róka (Vulpes vulpes) ivarzása (szaknyelven koslatás) jelenleg is észlelhető a kerületben. Ezen időszak alatt az állat ibolyának nevezett mirigye nagyon erős szagot áraszt. Ilyenkor a rókák óvatlanabbak, kevésbé tartanak embertől vagy gépjárműtől, gyakrabban vonulnak át magántulajdonú ingatlanok területén.

A vaddisznók (Sus scrofa) családokban élnek, nevelik utódaikat. Az előző évben vemhesült állatok lassan életet adnak utódaiknak, vagy már malacot nevelnek. A legtöbb kismalac február és május között születik, de a párzási és az ellési időszak is egyre inkább kitolódik. Az anyaállat vehemensen védi utódait, akár az élete árán is óvja őket. Amennyiben ilyen állat jelenlétét észleljük, semmi esetre se közelítsük meg az anyát, és ne zavarjuk meg utódai gondozásában. Ilyenkor jó eséllyel ellenünk fordul akár az egész család, mert természetes ösztöneit követve óvják az utódaikat.

Fontos, hogy azokon a területeken, ahol tudomásunk van vaddisznócsalád jelenlétéről, vagy észlelhetőek az állatok közlekedőútjai (vadváltók), házi kedvencünket mindenképp tartsuk pórázon. Ez fokozottabban igaz erdősült vagy erdőhatáros területeken, ahol a malacait/ családját védő vaddisznó nagy eséllyel el fogja pusztítani a felelőtlen, pórázhasználatot mellőző gazda által szabadon engedett, a kondát megzavaró kutyát.

Kérjük, hogy ne etessék a kóbor állatokat sem, hiszen a kihelyezett élelem mind a rókákat, mind a vaddisznókat a lakott terület belső övezetei felé csábítja.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság