Vízitúra megállóhely létesül a Római-parton is

Hírek
Közzétéve:

IMG_6184_1Erről csütörtökön, Szentendrén tartott sajtótájékoztatót az MKKSZ elnöke, Baráth Etele és Csaba Edvin, az MKKSZ szakmai igazgatója három érintett település polgármesterével.

sajtótáj1A Közép-Duna menti régióban 16 megállóhely, összesen 800 millió forintos fejlesztésére pályázik az MKKSZ mint a konzorcium vezetője. A programba Szob, Vác, Göd, Dunakeszi, Dunabogdány, Leányfalu, Szentendre, Budapest – Római part, Budapest – Latorca utca úszóház és megállóhely, Budapest – Pesterzsébet, Budapest – Csepel, Szigetszentmiklós, Szigetcsép, Kiskunlacháza, Ráckeve és Dömsöd kapcsolódott be. – tudtuk meg a szövetség elnökétől. Baráth Etele hozzátette: nem csak egyszerű infrastrukturális és eszközberuházást szeretnének végrehajtani a közép-dunai megállóhelyeken, hanem komplex szolgáltatásfejlesztést is. Bár a mostani projekt nem tartalmazza, de a sportág első embere kitért a Hajógyári-sziget egy korábbi rendezési tervére, amely szerint a sziget  központja lehetne a teljes közép-európai vízitúra hálózatnak.

Csabai Edvin szerint ez olyan lehetőség a szabadidősport fellendítésére, amelyre korábban a sportágban nem volt sajtótáj3példa. Az  MKKSZ szakmai igazgatója elmondta, a fejlesztések legfontosabb célja, hogy Magyarországon újraszülessen a vízi élet, benépesüljenek a hazai vizek. – Arra is törekszünk, hogy ne csak megállóhelyeket, hanem közösségeket is építsünk. – tette hozzá.

Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere a III. kerület fejlődési valamint fejlesztési lehetőségeit latolgatva elmondta,  alapvetően a Duna közelsége, a térség természeti sajtótáj2adottságainak és kulturális örökségének kihasználása határozza meg. A Duna rekreációs és sportcélú hasznosításaként a Duna Római parti szakasza,  a Gázgyár és a már említett a Hajógyári-sziget hármasának koherens, egymást kiegészítő fejlesztését tartja megvalósítandó célnak. Ez egybevág a szövetség elképzeléseivel- fűzte hozzá a polgármester. A jövőt tekintve elmondta, a kerület vezetése mindig is azt szorgalmazta, hogy az árvízvédelemmel és a turizmussal együtt a kajak-kenu sport és a vízi sport funkciói is erősödjenek a területnek!

“Óbuda a Dunakanyar kapuja mind a kerékpár-, mind pedig a víziturizmust nézve, ezért is kezdtük meg egy pünkösdfürdői ingatlanon e két sportágnak is otthont adó központ kialakításának tervezését.-zárta szavait a kerület vezetője.

Verseghi-Nagy Miklós, Szentendre polgármester és Szabó József, Szigetszentmiklós polgármestere is üdvözölte a vízitúra megállóhelyeket. Egyöntetű véleményük szerint a Duna menti településeken a kajak-kenu pontok kialakításával a Duna még inkább a lakosság életének szerves részévé tud válni.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a vízitúra útvonalak bemutatására készül egy okostelefon-alkalmazás, amelynek segítségével mindenki a saját igényei szerint tervezheti meg programjait, értesülhet a bebarangolt régió turisztikai attrakcióiról, szállást foglalhat, vagy vendéglátóhelyet választhat, valamint megismerkedhet a vízitúrázás alapjaival. A fejlesztésre kerülő megállóhelyeket pedig a szövetség a www.viziturapont.hu oldalon mutatja majd be.

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság