Defibrillátor a térfigyelő járőrautóban

Hírek
Közzétéve:

Magyarországon évente több mint 20 ezer ember hal meg hirtelen szívmegállás következtében. Ez napi 70 esetet, 20 percenként egy-egy ember elvesztését jelenti. A mentőszolgálat tapasztalatai szerint az ez okból bekövetkező halálozások nagy hányada megelőzhető lenne, ha a mentők kiérkezte előtt megkezdenék az újraélesztést. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának megbízásából az Óbudai Közbiztonsági Nonprofit Kft.,  közel 700 ezer forint értékben vásárolt félautomata újraélesztő berendezést. A defibrillátor a III. kerületi rendőrség térfigyelő járőrautójába kerül, mert az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, szükséges az azonnali segítségnyújtáshoz. A kezdeményezés egyedülálló a budapesti kerületek között.

járőrkocsi

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata az elmúlt években jelentős összegeket költött a kerület közbiztonságára. Ennek egyik „látható” eredménye a sok helyen felszerelt térfigyelő kamera. A kerületben telepített 64 kamerán keresztül a kerületi rendőrkapitányság dolgozói éjjel – nappal figyelik a közterületet, így bűncselekmény észlelésekor a rendőrök gyorsabban tudnak intézkedni, növelve az itt élők biztonságérzetét.A már kiépített rendszer segítségével ezentúl szívmegállás veszélyeztette életeket is menthetnek.

Az egyedülálló kezdeményezésről sajtótájékoztatón számoltak be. Horváth Antal, III. kerületi rendőrkapitány elmondta, a járőrözések alkalmával több esetben előfordult az elmúlt évek során, hogy egy balesethez elsőként a járőrautó ért oda, vagy az utcán kellet segíteni a rendőröknek egy magatehetetlenül fekvő emberen. A segítőszándék azonban sokszor nem elég. Fontos, hogy a segítség szakszerű legyen, amihez tudás és eszköz is szükséges. A Lifepak 1000 AED, félautomata külső defibrillátor egy olyan, laikusok által is biztonsággal használható berendezés, amellyel a járőrözők életeket menthetnek.

defibrillátor

A készülék nagy felbontású képernyőn, egyedülállóan animált ikonok segítségével instruálja a felhasználót. Emellett magyar szöveges és hangüzenetekkel is kommunikál. Ráadásul a berendezésen rögzített esetet azonnal át lehet küldeni a kivonuló mentőegységnek. A félautomata defibrillátor lényege, hogy a készülék maga értékeli a beteg szívritmusát, használata nem igényel EKG-ismereteket, melynek értékelése orvosi, mentőtiszti gyakorlathoz, tanulmányokhoz kötött. Ezért használható sürgősségi helyzetben akár laikusok által is. Fontos azonban tudni, hogy a defibrillátor használatához nélkülözhetetlen bizonyos szintű elsősegélynyújtói és újraélesztési ismeret. Ezért a berendezés 100%-os biztonságú használatát az Országos Mentőszolgálat dolgozói által felajánlott oktatás garantálja. Erről Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs igazgatója számolt be részletesen. Hangsúlyozta: az időben megkezdett újraélesztéssel az esetek 60%-ában megmenthető lenne a beteg, ez az arány azonban jelenleg csak egy százalék.

Győrffy

A sajtótájékoztatón Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere elmondta, a jövőben a tervek szerint az önkormányzat gondoskodni fog arról, hogy minden kerületi járőrautóban kerüljön egy ilyen újraélesztő berendezés.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság