Példamutató életutak a kerületben- Átadtuk az idei Balázs Lajos-díjakat

Hírek
Közzétéve:

Önkormányzatunk számára kiemelten fontos a helyi civil kezdeményezések támogatása, ezért is ismerjük el minden évben a Balázs Lajos-díjjal két olyan személy tevékenységét, akik kiemelkedő munkát végeznek civilként a harmadik kerületi polgárokért.

Idén szeptember 29-én adták át a Balázs Lajos-díjat, amely a III. kerület polgárai érdekében kifejtett civil tevékenységet kimagasló színvonalon végző két természetes személynek adományozható. A jelölések után (amelynek menetéről bővebben IDE KATTINTVA tud tájékozódni) a Díjazottak személyéről a polgármester javaslata alapján a Képviselő-testület a  június 29-én tartott ülésén a 241/2023. (VI. 29.) határozatával úgy döntött, hogy a 2023-as évben a Balázs Lajos-díjat Gyenes Zsuzsának és Széll Mártának ítéli.

Az eseményen Karajos Gábor színművész köszöntötte a résztvevő vendégeket, közreműködésével megismerhettük a díjazottak életútját, a III. kerületért tett munkájuk főbb állomásait. Dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere ezt követően köszöntő beszédet mondott, amelyben kiemelte, hogy a III, kerületben a díjak odaítélésében a legfőbb szerepe a lakosságnak van, hiszen az ő javaslataik a mérvadóak a döntéskor.  Beszéde után átadta az elismeréseket és megköszönte a díjazottak áldozatos munkáját.

Idei év díjazottjairól

Gyenes Zsuzsa, a helyi civil szervezet vezetője családi programokat is tart a közösségi házban. Közösséggé válási folyamatokat facilitál, ha kell vezetőként is egy-egy csapat élére áll, a tekintélyelvűség helyett a partnerség alapjain építkezik. Megálmodója, önkéntes csapattagként az egyik alapító tagja a JÓbuda Közösségi Alapítvány szervezetének. Gyenes Zsuzsa jelenleg is elkötelezetten dolgozik azon, hogy alapítványuk állami, vagy önkormányzati támogatási források nélkül is fenntarthatóan, és minél több ember közösségi igényeit beteljesítve tevékenykedjen.

Gyenes Zsuzsa a díjátadón megköszönte barátainak, kollégáinak, munkatársainak, hogy támogatták és mindig számíthatott rájuk, valamint elmesélte, hogy miként élte meg ő a szakmai útját.

Széll Márta, néptáncművész és koreográfus számos kerületi oktatási intézményben úttörője volt a néptáncoktatás beindításának. Negyven évnyi táncpedagógiai munkáját a cím névadójával, Balázs Lajossal egy időben kezdte, de a közöttük lévő párhuzam a törekvéseikben, a civil és ifjúságért tett kiemelkedő tevékenységeikben is látható.  A III. kerületben több generáció is tanulhatott tőle, és ismerte meg általa a civil közösséghez tartozás élményét. Sokan közülük egy életre elköteleződtek a néptánc, a népzene mellett, hivatásos táncosok, zenészek lettek. Szél Márta idén megy hivatalosan nyugdíjba, a néptánc, a nép kultúra megismertetéséért tett munkássága megkérdőjelezhetetlen,  az idei díjak így ismét méltó helyre kerülhettek.

Széll Márta megköszönte, hogy a sok kiváló szakember közül idén neki ítélték az egyik díjat, valamint kiemelte, hogy munkája során nagyon jó érzés, hogy bárhova megy, szinte mindig összefut volt tanítványaival, régi, vagy új diákjaival.

Mit tartalmaz a díj? Az elismerés díszdobozban elhelyezett érem, amely díszoklevéllel és bruttó 300.000 Ft pénzjutalommal jár.

Zárásként az állófogadás és Weisz Viktor előadóművész éneke tetté igazán hangulatossá a díjátadó eseményét.

Gratulálunk és köszönjük mindkét díjazott áldozatos munkásságát!

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság