Illegális hulladék-lerakóhelyek felszámolása, faápolás, felelős kutyatartás ‒ Együtt tehetjük a legtöbbet kerületünkért!

Hírek Zöld iroda Kiemelt hírek
Közzétéve:

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat városüzemeltetésének munkatársai az átfogó takarítási munkák mellett naponta járják a kerületet, hogy köztisztasági feladatokat is elvégezzenek. Összegyűjtöttük, hogy önkormányzatunk milyen vállalásokat tett közös környezetünk megóvásáért, ápolásáért.

Tavasz révén tovább zajlik a közterületeket érintő kerületrészről kerületrészre történő átfogó takarítás és a heti beosztásban történő parkgondozás. Ennek keretében sor kerül a zöldfelületeken a lombgyűjtésre, a sövények, cserjék metszésére, a sarj-és gyökérhajtások eltávolítására, az eldobált hulladék összegyűjtésére.

A komplett egy-egy helyszínt érintő takarítással párhuzamosan a városüzemeltetés köztisztasági állományának munkatársai folyamatosan gyűjtik az eldobált szemetet, (amelyből sajnos naponta jelentős mennyiség képződik.) Ahogyan a hosszú távú megoldást nyújtó útjavítási munkálatoknak is most érkezett el az ideje: megkezdtük a kátyúk és megkopott útfelületek javítását.

Környezetkímélő síkosságmentesítés

A tavasz beköszönte arra szintén jó alkalom, hogy számba vegyük, az idei évben milyen feladatok, akciók segítették az itt élőket környezetük rendben tartásáért, a fenntarthatóságért, illetve önkormányzatunk mit tett a tiszta kerületért, és hogyan szolgálja a környezettudatosság támogatását.

Az évet rögtön környezetkímélő útszóróanyag térítésmentes biztosításával kezdtük. Hiszen Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat elkötelezett a környezetvédelem ügye mellett, így a közterületek síkosságmentesítése céljából környezetet kímélő anyagot juttattunk el pályázóinknak.

Szintén már a téli hónapokban elkezdtük és azóta is folyamatosan végezzük az utcabútorok felújítását, az elhasználódott, javíthatatlan vagy megrongálódott eszközök cseréjét.

Illegális hulladék-lerakóhelyek felszámolása

Az elmúlt hónapokban szeles, olykor viharos időjárást követően érkeztek a kerületi károkról bejelentések. A városüzemeltetés és a katasztrófavédelem munkatársai folyamatosan dolgoztak a viharkárok enyhítésén, minden bejelentett helyszínre kivonultak.

Kerületünkben is állandó problémát jelent az illegálisan kihelyezett hulladék, kül- és belterületen egyaránt, amelyet folyamatosan igyekszünk felszámolni. Mindez igen nagy terhet ró kollégáinkra, hiszen az elmúlt fél évben az illegális hulladék mennyisége mintegy 15 százalékkal nőtt a tavalyi, azonos időszakhoz képest.

A legklímabarátabb kerületként számunkra kiemelten fontos természeti értékeink védelme, így a fáink megóvása, szakszerű ápolása is. A faápolás alapvető célja a fa életerejének megőrzése, a keletkezett sérülések kezelése, a természetes növekedési forma elősegítése, valamint a baleset- és életveszélyes helyzetek megelőzése, amelyet folyamatosan végzünk a kerület több pontján.

 

Zöldhulladékgyűjtés és közös kertészkedés

Ebben az évben ismét térítésmentesen biztosítottunk zöldhulladékgyűjtő-zsákokat, hogy megkönnyítsük és hozzájáruljunk a kerületi lakosok számára a közterületen begyűjtött zöldhulladék szakszerű tárolásához.

Fontos, hogy a lehullott falevelek, ágak összegyűjtésekor és fűnyírásakor is odafigyeljünk a környezettudatosságra, és a zöldhulladék-gyűjtést válasszuk. Ugyanis az így begyűjtésre kerülő zöldhulladék (fa- és bokornyesedék, nyírt fű, gyom, valamint ágaprítási fanyesedék), ahelyett, hogy elégetnék, vagy lerakóra kerülne, komposztálás után újra visszakerül a természetes körforgásba.

A Tavaszi Megújulás Program keretében pedig szeretettel várjuk az Óbudai Szociális Szolgáltató Intézmény a klubtagjait, hogy együtt rendezzék, csinosítsák a klubok belső kertjeit és külső környezetét. A közös kertészkedés során a fák és bokrok ápolására, gallyazásra, ágaprításra, mulcsolásra és virágültetésre is van lehetőség.

 

 

Közösségi szemétszedés és felelős kutyatartás

A közösségi szemétszedésnek szintén nagy hagyománya van kerületünkben. Legközelebb a Föld napja alkalmából invitálunk mindenkit, hogy tartsanak velünk és a kerületi SciDog Kutyaegyetem szervezésében április 22-én.

És ha már kutyásokkal együtt szedünk szemetet, jó alkalom ez arra is, hogy megköszönjük azoknak a kutyatulajdonosoknak, akik felelős gazdiként kutyájuk után felszedik a kutyakakit. Miközben Önkormányzatunk is keresi az utakat, hogyan tudja az eddigieknél is jobban támogatni a figyelmes és felelős állattartókat.

Látjuk, sokféleképpen tehetünk a környezetünkért, óvjuk együtt, hogy egy zöld és tiszta kerület legyen az otthonunk!

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság