Egymilliárd forint sorsáról döntenek a budapestiek

Hírek
Közzétéve:

A részvételi költségvetés folyamatában mindvégig a budapestiekkel együttműködve hoz döntéseket a főváros. A részvételi költségvetés első ciklusa 2020 októberében kezdődött. Az azóta összegyűlt, majd a Főpolgármesteri Hivatal és a részvételi költségvetés véletlenszerűen összeválogatott budapestiekből álló tanácsa által megszűrt ötletekből állt össze a végleges szavazólista, 53 ötlettel.

Most ismét Budapest lakosságán a sor, másfél hónapig tartó nyilvános szavazással dől el ugyanis, hogy mely ötletek valósulnak meg.

A szavazólistára került ötletek megvalósításának összértéke 3,9 milliárd forint, a részvételi költségvetés keretösszege pedig 1 milliárd forint. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az ötletek egynegyede valósulhat csak meg, mivel az ötletek megvalósításának költségei igen eltérőek, de az biztos, hogy most már minden csak a városlakók szavazatain, és az ötletgazdák mozgósítási képességén múlik.

A kategóriáknak külön költségkeretei vannak: ez a Zöld Budapest és a Gondoskodó Budapest esetében 250-250 millió forint, az Egész Budapest kategória esetében pedig 500 millió forint. A legtöbb szavazatot gyűjtő ötletekből annyi valósulhat meg, amennyi az adott kategória költségkeretébe belefér.

Hogyan lehet szavazni?

Szavazni május 17-től az Otlet.budapest.hu oldalon lehet, június elejétől pedig a kihelyezett közterületi szavazóállomásoknál.

Bárki szavazhat az ötletekre, aki Budapesten él, tanul vagy dolgozik, és betöltötte 18. életévét. Minden kategóriában egy ötletre lehet szavazni, tehát összesen mindenki három szavazatot adhat le.

A szavazás június 30-án zárul, ezt követően azokat a javaslatokat, amelyekre a legtöbb voks érkezett – és amelyek beleférnek a kategóriák költségkereteibe – a Fővárosi Önkormányzat megvalósítja.

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság

Kapcsolódó bejegyzések

Hírek
Közzétéve:

Árhullám vonul le a Dunán (frissül)

Hírek
Közzétéve:

Forgalomtechnikai változások hétfőtől a kerületben

Hírek
Közzétéve:

„S hazánk még csak névben szabad” – Március 15. az 1848-as magyar forradalom ünnepe