Szeptember elsején kezdődik a tanév – Így készült fel önkormányzatunk

Hírek
Közzétéve:

Szeptember elsejével elindul a következő nevelési és tanév. Ebből az alkalomból összegyűjtöttük, hogyan készült Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat az első becsöngetésre. Többek között óvodapedagógusaink támogatásával, az óvodák nyári renoválásával és ingyenes tanszercsomaggal közel 900 iskolakezdő kisdiáknak.

Az önkormányzat fenntartásában működő 11 óvoda 33 telephelyén a nevelési évben 149 óvodai csoportot indítottunk, jelenlegi adataink szerint 3101 gyermek iratkozott be a kerületi gyermekintézményekbe az idén. És ezzel minden kerületi óvodaköteles gyermek ellátását biztosítjuk.

Óvodapedagógusaink anyagi támogatása

Önkormányzatunk igyekszik kifejezni, hogy kiáll a pedagógusokért, és megbecsülését anyagi támogatással is megjeleníteni. A februári képviselő-testületi ülésünkön döntöttünk arról, hogy az önkormányzati fenntartású óvodákban dolgozó közalkalmazottak pedagógussztrájk miatt kieső bérét megtérítjük.

Korábban bevezettük az óvodai dolgozók havi 20 ezer forintos pótlékát és az Óbudai Hűségprogramot majd a tavalyi év decemberében az óbudai pótlékot havi 30 ezer forintra növeltük. Önkormányzatunk mindemellett bérlakás-pályázattal is segíti dolgozóit, valamint a kerékpárral munkába járást is ösztönzi, s támogatjuk és megtérítjük a pedagógus-továbbképzéseken, tanfolyamokon való részvételt.

Sószoba, mászóka, új járólap – amit már megvalósítottunk

Immár negyedik évben hirdette meg önkormányzatunk közösségi költségvetés programját, amelyben minden évben az óvodai fejlesztések kiemelten sok szavazatot kapnak. Mindez jelezi, hogy nem csupán a szülők, hanem a kerületi közösség sok-sok tagjának fontos, hogy a gyermekek biztonságos, esztétikus, zöld és inspiráló környezetben töltsék a napjaikat.

Az Óbudai Almáskert Óvoda Gázgyári telephelyének hangulatos óvodaépületet ősfák veszik körül. A kertet az amúgy csendes utcától elválasztó kerítés azonban már igazán megérett a felújításra, erre került sor a közösségi költségvetésre érkezett szavazatok nyomán.

Az Óbudai Gyermekvilág Óvoda Kanóc Tagóvodájában szintén átadtuk a megvalósult nyertes pályázatot. Az óvoda udvarának fejlesztése keretében felállított mászókát a gyerekek már birtokba is vehették.

Az Óbudai Meseerdő Óvoda Váradi utcai épületében az elavult burkolatok cseréje történt meg. A közös területek és az öltözők új járólapokat kaptak, a fűtőtestek védőborítása megerősítésre, felújításra került, és egy új vizesblokk kialakítása is megtörtént.

A Pitypang Művészeti Óvoda Czetz János utcai épületében elkészült a várva várt fejlesztőszoba. A kívül-belül megújult helyiséget több szakember többféle fejlesztő tevékenységre tudja használni a megvalósult nyertes javaslatnak köszönhetően.

A Gyermeksziget Montessori Óvoda Mosolygó Tagóvodájában sószoba kialakítására szavaztak a körzetben a legtöbben. A fejlesztés elkészült, és a hangulatos helyiség számos egészségóvó és betegségmegelőző funkcióval gazdagította az intézmény szolgáltatásait.

Árnyékolás, füvesítés, udvarfelújítás – amit még tervezünk

Az idei évben is lezárult a szavazás, és kihirdettük a nyertes, megvalósítandó fejlesztéseket, így az Óbudai Meseerdő Óvoda Meggyfa utcai telephelyén az udvar felújítása, az Óbudai Mesevilág Óvoda Cseppke Tagóvodájában pedig árnyékolás és füvesítés megoldása áll előttünk. Szintén a kerület lakóinak a felelősség vállalását mutatja gyermekeink környezetének modernizálásáért és fenntarthatóvá tételért, hogy 2023-ban két, szintén önkormányzati fenntartású bölcsődénk udvarfejlesztése is a nyertes projektek közé került.

Nyári felújítások óvodáinkban

A közösségi költségvetésünk nyertes projektjeinek megvalósítása mellett természetesen vagyonkezelőnk műszaki osztálya pontosan megtervezi évente a kerületi óvodákban a felújítási munkákat. Így 2023. nyarán többek között udvari csatornarendszer felújítása, bejárat akadálymentesítése, tetőszerkezet renoválása, nyílászárok és padlóburkolat cseréje, kerítés lábazatának kijavítása és dolgozói mosdó rendbetétele szerepelt az elvégzendő munkák listáján.

A felújítási munkák nyolc kerületi óvodát érintettek, hogy azok megújult, biztonságos, energiahatékony intézményként várják a régi és az új óvodásainkat szeptemberben.

Az iskolát kezdő kisdiákokról sem feledkeztünk meg

A szeptemberi iskolakezdés – a lelki és szellemi megmérettetés mellett – komoly anyagi terheket ró a szülőkre. Ezért önkormányzatunk a tavalyi évhez hűen és a lehetőségeihez mérten igyekszik megkönnyíteni a harmadik kerületi családok tanévkezdését.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat a III. kerületi saját fenntartású óvodáiból elballagó, az általános iskola első osztályát megkezdő gyermekek részére ingyenes iskolai tanszercsomagot biztosított, összesen 886 tanulónak. A 16.400 forintnyi értékű csomagok az órai munkához szükséges eszközöket tartalmazzák, vannak benne többek füzetek, gumis mappák, grafit- és színes ceruzák, postairónok, kétlyukú hegyező, radír, vonalzó, olló, ragasztó, zsírkréták, vízfestékek, ecsetek, temperák, gyurmák, hurkapálcák, valamint, öntapadó füzetborítók is.

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság